Oldalak

2013. március 23., szombat

Hasmenés kezelése házilag

Hasmenés, hányás esetén a szervezet rengeteg vizet és tápanyagot veszít, a szervezet legyengül. Ilyenkor legfontosabb a folyadék pótlása és szervezet elektrolit-háztartásának helyreállítása. A kamilla tea gyulladáscsökkentő hatású és segít megelőzni a kiszáradást. Szükség van kevés sóra, a kálium és magnézium pótlására is. Ezért érdemes szénsavmentes ásványvizet inni. A sót és a káliumot főtt krumplival és főtt répával pótolhatjuk, amelyek bevonják és megnyugtatják a bél nyálkahártyáját, a savas szervezet lúgosítják. Az ezekből készült zsírszegény zöldségleves is nagyon hatásos. A főtt gesztenye is magas káliumtartalma miatt  ajánlott, ugyanis ez az elem a sejtanyagcseréhez, az ideg- és izomműködéshez elengedhetetlen. 
Másodsorban a bélnyálkahártyát a főtt rizzsel is kezelhetjük, a rizs szintén lúgosít, káliumot és nátriumot tartalmaz. A banán és a reszelt alma magas pektintartalma ajánlott. A pektin segíti a bélnyálkahártya védelmét, a rostok magukba szívják a mérgező anyagokat, segítik a szervezet megtisztulását. A kissé égett pirítós és a keserű csoki segít megállítani a hasmenést.  
Gyógynövények közül az útifűmag héj a gyomorban zselé állagú lesz, amely magába szívja a méreganyagokat, védi a bélnyálkahártyát. A bükki füvesember hasfogóként vadsóskamag teát ajánl, a diólevél, csalán, körömvirág és cickafark teák is enyhítik a gyulladást. A málna és szederlevél tea bélhurut ellen ajánlott.

Miért NEM jó a kóla és ropi ilyenkor? ropi sótartalma indokolatlanul magas, a nagyobb sószemek eltávolításával is elegendő sót tudunk bevinni a szervezetbe. A túl sok só fokozza az amúgy is kiszáradt szervezet sóhiányát. A kóla pedig semmilyen természetes anyagot nem tartalmaz, magas cukor- és koffeintartalma fokozza a kiszáradást, a szénsav pedig irritálja a gyulladt bélnyálkahártyát, fokozza a savasodást.  A koffein egyébként közismerten vízhajtó hatású.