Oldalak

2013. március 24., vasárnap

Egészég és művészet a közösségi kertben

Az El Proyecto Jardín (A Kert Projekt) az egyik legizgalmasabb közösségi kert a világon, ahol az egészség és művészet töltik be a központi szerepet. A kertet 1999-ben alapították a Los Angeles-i White Memorial Kórház mögötti területen, az egészség négy fő pillérére: egészséges táplálkozás, mozgás, gyógynövények és a közösség. 

Nálunk viszonylag új jelenség, 2010-ben nyílt az első közösségi kert Békásmegyeren, a világ más részein, Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandon azonban régóta népszerűek a közösségi kertek. A  városi életforma választásával sokan kénytelenek lemondani a kertészkedésről, éppen ezért lelkes kis közösségek hobbiként újraélesztik és művelik a növénytermesztés ősi hagyományát. Általában a város vagy a közösségek tulajdonában lévő kertek pár négyzetméteres parcelláit művelhetik a városlakók. Amerikában különösen a bevándorlók közt népszerű ez az életforma, ezért a közösségi kertekben a növények fajtabősége (a biodiverzitás) egyedülálló.


Az Egyesült Államokban a közösségi kertészkedés nagy múltra tekint vissza. Az első közösségi kertet Észak-Karolinában a moráviai bevándorlók hozták létre, amely a mai napig működik és látogatható. Korábban, a mai kanadai indiánok ősei is közösségi céllal művelték földjeiket. Az Államokban a hatvanas években a hippimozgalmakkal éledt újra a közösségi kertészkedés. A cél a közösségi eszme és a társadalmon kívüliség volt. Azóta a kertészkedés az egész országban folyamatosan népszerű, korábban még állami támogatásban is részesültek. Különösen népszerűek a kertek az észak-keleti országrészben, New Yorkban, Philadelphiában és Bostonban, de nyugaton és a közép-amerikai nagyvárosokban is virágzik ez a jelenség. New Yorkban több ezer közösségi kert található, ugyanis az egy főre eső zöld terület viszonylag kicsi, így az embereknek sokkal nagyobb az igényük a kertészkedésre. 



Az El Proyecto Jardin különleges, közösségi és kommunális egyszerre, a feladatokat felosztották maguk közt a kertművelők. Az egyikük a salátáról, a másikuk a gyógynövényekről gondoskodik. Az előkert ehető növényekkel van beültetve, hátul pedig napelemes edzőterület található a capoeira, aerobik és táncórához.
  

A kertet elsősorban a mexikói bevándorlók művelik, ez meghatározza a növényvilágot. Gyógynövények közül főként aloe vera és kerti ruta nő itt, különösen sok a paprika és a kukorica, de ehető kaktuszok, mint a bíborkaktusz, is megtalálhatóak. A feliratok pedig kétnyelvűek, angolul és spanyolul is szerepelnek. 



A kommunális jelleget a művészeti alkotások gazdagsága erősíti. Néhányuk ismert művész, Rose Portillo, vagy Michael Amescua. Az egyik legjobb iskolai program keretében Jose Manuel Hernandez alkotásait követve dekorálják a falakat a diákok. Sokan csak azért térnek be, hogy megnézzék vagy megmutassák, gyerekként mit alkottak a kertben.



Az ágyások tört betonnal vannak szegélyezve, amelyek két, kilencvenes években lebontott épületből származnak. A kertben az újrahasznosítás és a permakultúra szellemisége is megjelenik. A csiga szekcióban négy spirál alakú virágtartó található, amelyek kifelé kúposak, mint a csigaházak, a hatékony vízelvezetés érdekében.
Ez a hely, ahol az ember szívesen időzik, mert egészséges és emberi. Reméljük, hamarosan nálunk is megjelenik a művészet is a közösségi kertekben.

Pletykapad
Gyereksportpálya

Bringaszerelő workshop

Madaras kapu