Oldalak

2012. május 23., szerda

Szederlevél

Szederlevél
A szeder a rózsafélék családjába tartozik, mint a málna,  sötétlila gyümölcsei miatt a népnyelvben fekete málnának is nevezik. Erdei túrák során kellemes meglepetés, ha vad szedret talál a vándor. Európában, Észak-Afrikában, Elő-Ázsiában és Észak-Amerikában honos. Tüskéi miatt nem volt túl népszerű, Angliában és az Egyesült Államokban kezdték a tüske nélküli fajokat termeszteni, ezek a kertekben a legnépszerűbbek. 

A növény egyetlen része sem mérgező. Kevesen tudják, hogy levele gyógynövényként használatos. Már az ókorban is használták Európában és Ázsiában kúra jelleggel. Galeneos, az római hadsereg orvosa, szederlevelet rágatott a katonákkal, hogy erősítse immunrendszerüket és az ínyeket, valamint  sebgyógyításra is használták. Ez elsősorban a tannin- és C-vitamin tartalmának volt köszönhető. Teája hasmenés ellen, torokgyulladásnál gargarizálásra, sebek és kiütések esetén borogatásra ajánlott. A cukorbetegség elleni teakeverékben is megtalálható. Továbbá a menstruációs ciklus beállítását is segíti. A teát egész nap lehet inni, nincs ismert mellékhatása. Kesernyés íze miatt mézzel ízesíthetjük. Gyűjtési ideje május-június.


A gyógyhatást fermentálással fokozhatjuk. Törjük össze sodrófával a leveleket, majd nedves ruhába tekerve tegyük meleg helyre. 2-3 nap után rózsaillatú lesz. Szárítsuk meg felhasználás előtt. A leveleket forraljuk a vízzel együtt, így intenzívebb lesz a hatás. 

A szeder sötétlila  színe magas antocián tartalmáról árulkodik: az ismert antioxidáns vegyület mérsékli a szabadgyökök káros hatását, s így csökkenti a rákbetegség kockázatát. Az antocián ezen kívül gyulladásgátló, érvédő hatású, javítja az emlékezőképességet és szabályozza a vérnyomást. Vas- és C-vitamin, és karotintartalma magas. Lekvárja enyhén hashajtó hatású, tejturmixban viszont kifejezetten intenzív.