Oldalak

2012. június 11., hétfő

A parafa

             Quercus suber
A parafa összefoglaló név, különböző fák ágairól és törzseiről lefejthető fakéreg. A legfontosabb parát termő fa a paratölgy. A paratölgy a bükkfafélék családján belül a tölgy nemzetségbe tartozik, a mediterrán vidékek egyik meghatározó gazdasági növénye. Délnyugat-Európában és Északnyugat-Afrikában őshonos, de díszfaként ültetik Angliában és Kínában is. Hazánkban például a Vajdahunyad vára mellett, de különböző arborétumokban is meg lehet tekintetni. 


A paratölgy örökzöld növény, 20 méter magasra is nőhet. Kitűnő talajjavító hatású. Fagyérzékeny, minél délebbre haladunk, annál jobb minőségű parája van. Nem véletlen, hogy Portugália a legnagyobb parafatermelő ország. A tölgyfa levelei hosszúkásak, sötétzöldek, szélük fűrészes. Makkja rovarölő hatású. 


A termelés időigényes, ezért nagy területen kell ültetni. A kérget először csak a 25 éves fákról lehet lefejteni, utána pedig 9-12 évenként lehet újra betakarítani. A korai szüretek gyengébb minőséget eredményeznek: ezt "hím parafának" nevezik, ebből zsindely készül. Egy fa 12 fejtést él meg. Speciális képzettség kell a begyűjtéshez, hogy a fa ne sérüljön meg közben. Az eljárás tehát nem károsítja a fákat, nem kell fákat kivágni hozzá. A kéreg megújuló erőforrás, egyszerűen újranő. A fák élettartama 150-250 év, a matuzsálemi korú fákat is csak engedéllyel lehet kivágni. Az erdeje értékes, veszélyeztetett állatfajoknak (madarak, pillangók) ad otthon.

A parafa rugalmassága és vízátnemeresztő tulajdonsága teszi alkalmassá arra, hogy dugóként használhassák fel a boros és pezsgős palackokhoz. A termés 60%-ából dugó készül. A 17. század közepéig csak olajos rongyot használtak a palackok tömítésére.  A fa buborék szerkezete miatt kiváló tűzálló és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért egyre gyakrabban használják burkolóanyagként. Természetes és antiallergén, ezért minden otthonba ajánlható. Alacsony sűrűsége miatt használható úszónak is a horgászathoz.Egyedülálló tulajdonságai számtalan felhasználási lehetőset nyújtanak. Lehet belőle készíteni téglát, amely külső burkolóelemként használható. Táskákat, ruhákat, cipőket és esernyőket is készítenek belőle. Fafúvós hangszerek alkotóelemei közt is megtalálható, mert légmentes zárást biztosít, de az űrhajózásban is használják. Érdemes felfedezni magunknak ezt az univerzális és természetes anyagot!