Oldalak

2012. május 17., csütörtök

A jó öreg szóda


Szódavíz, bubis víz, szikvíz, savas víz, szóda, mindenki ugyanarra gondol, van, aki magában, málnaszörppel vagy fröccsnek issza. Sosem ment ki a divatból, csak  az ásványvíz lobbinak köszönhetően átalakult a használata. A 19. században a szikvízgyártó kisiparosok üvegben árulták, a 20. század elején jelentek meg a fém szifonok. Ma műanyag palackokban forgalmazzák. 

A szóda 2004-ben lett Hungaricum, de kevesen tudják, hogy Jedlik előtt már voltak kísérletek az előállítására. Joseph Pristleynek az angol Királyi Természettudományos Akadémia 1773-ban kitüntetést adományozott a szénsavas víz feltalálásáért. 1783-ban a genfi Jacob Schweppe egy hatékony, ámde titokban tartott módszert talált fel a mesterséges szénsavas ásványvíz nagyipari előállítására. A szifonfejet Charles Plinth alkotta meg és szabadalmaztatta 1813-ban. Jedlik Ányos 1826-ban készített először szénsavas vizet, majd létrehozta az első szikvíz üzemet. Ő tette lehetővé a szóda olcsó és nagyüzemi gyártását hazánkban, megoldva a felmerülő problémákat, többek között a gáz minél jobb elnyeletését. Egy anekdota szerint Vörösmarty és Jedlik Ányos egy borozgatás alkalmával, Jedlik szódájával felspriccelt borát kóstolva jegyezte meg: “Spritzer? Túl németes. Legyen inkább fröccs!” Vörösmarty a Fóti dal című költeményében említi meg a szódával higított bort: „Fölfelé megy a borban a gyöngy; jól teszi. Tőle senki e jogát el nem veszi.”. Ausztriában a mai napig Sritzernek vagy Gespritzternek nevezik a fröccsöt, de a szódával higított gyümölcsleveket is.


A szódás patron ára jóval kedvezőbb, mint a szénsavas ásványvizeké, ráadásul könnyebb is  cipelni. Sokan azt gondolják, hogy már nem is lehet kapni. A szóda elkészítése egy percet vesz igénybe. A szifonban helyet kell hagyni a gáznak, majd fel is kell rázni, hogy a szénsav jobban eloszoljon benne. A legújabb dizájn igazán gyönyörű, az új fejek műanyag borításúak, így véletlenül sem fagy rá az ujjunk a patronra.  Frissítő italokat készíthetünk belőle citromfű, bodzaszörp vagy menta hozzáadásával is. 

A szénsavas víz oltja leginkább a szomjúságot, segíti a vesék kiválasztó szerepét, görcsoldó hatása is van, megkönnyíti az emésztést. A szénsavnak savasító hatása van, de semmit sem kell túlzásba vinni.