Oldalak

2012. április 4., szerda

Snidling

Allium schoenoprasum
A metélőhagyma vagy snidling a kezdő kertészek kedvence. Nagyon hálás növény, egész évben terem. Akinek csak egy ablaka van, az is bátran belevághat. A snidling jól passzol a magyar konyha hagymát-hagymával ízvilágához, minden ételt fel lehet vele dobni. Levesbe, szendvicsre, túróhoz, krumplihoz, salátához jó kiegészítő. 

Története
Ez az egyetlen hagymafajta, amely Amerikában, Európában és Ázsiában egyaránt őshonos. 5000 éve ismert növény, latin neve a görög sás és póréhagyma szavakból származik. A rómaiak napégés és torokfájás ellen használták. Romák körében a rontás ellen és jóslásra használják. A francia és svéd konyha hagyományos fűszere, de más népek körében is kedvelt.

Termesztése
A földből viszonylag lassan kel ki, vetés után 3-4 hét múlva jelenik meg. Sok nedvességet és tápanyagban gazdag talajt igényel. Ablakba érdemes palántát venni. Mivel júniustól virágzik, virágágyás szélére is lehet ültetni. Jó rovarriasztó hatású, ennek ellenére virágait gyakran látogatják a méhek. A félárnyékot kedveli. A kinti töveket télre érdemes bevinni a lakásba az ablakba. Télen jó vitaminforrás. :)

Gyógyhatása főleg frissen vágva érvényesül, a fokhagymához hasonlóan, de enyhébb formában, jótékony a keringési rendszerre.