Oldalak

2012. április 12., csütörtök

Petrezselyem

Gyökérpetrezselyem
A petrezselyem hazánkban az egyik legelterjedtebb fűszernövény, de gyógyhatásait kevesen ismerik. Leginkább a húsleves jut róla eszünkbe, elkészítéséhez a szárát és levelét egyaránt felhasználjuk. A Földközi-tenger vidékén őshonos növény, neve a görög petrosz: szikla és szelion: növény szavakból származik. Kétéves növény, az első évben gyökeret és levelet fejleszt, a második évben magszárat. Két alapvető fajtája van: a gyökérpetrezselyem és a levélpetrezselyem.

Sima levelű
metélőpetrezselyem
A gyökérpetrezselyem erős, húsos karógyökeret fejleszt, levelei is felhasználhatóak ízesítésre. A metélőpetrezselymet lombjáért termesztik, gyökerei elágazóak és vékonyak. Állandó szedés mellett is hoz új leveleket, ezért a fűszerkertbe, balkonládába hasznosabb, népszerűségét is ennek köszönheti. Két fajtája van, a fodros és a sima levelű. A fodros színe halványzöld, íze nem olyan intenzív, mint a sima levelűé, ezért célszerűbb a simát választani. Zöldség- és virágágyak szegélyezésére is kiváló.

Leveleit nyersen is érdemes felhasználni. A tabouli saláta sok petrezselyemlevéllel, kis kuszkusszal (vagy bulgurral), paradicsommal és citromlével készül. De vághatjuk nyersen bármibe, joghurtba, salátára. 

Gyógyhatása kevésbé ismert. A leveléből fűzött tea vízhajtó és emésztést elősegítő hatású, a sejtközi folyadék kihajtására is jó ízületi gyulladás esetén. Megelőzi a vesekő kialakulását. Lúgosító hatású. Fogínyvérzés enyhítésére is ajánlják. Tisztítókúrákban, méregtelenítés során jól használható. Várandós anyáknak nem ajánlott.