Oldalak

2012. április 18., szerda

Cikória

 Cichorium intybus var. foliosum
A cikóriáról elsőként a cikória kávé jut eszünkbe (pl.: a Maci kávé), pedig kiváló alapanyag a salátába. Valójában a mezei katáng nemesített változata, amelyet gyógynövényként használunk. Ebből alakultak ki a gyökeréért termesztett fajok, amiből a pótkávé készül, illetve a leveléért termesztett fajok, amiből saláta lesz. Hazánkban főleg takarmányozásra és pótkávé készítése miatt termesztik. A salátának termesztett fajok főleg Franciaországban, Németországban, Hollandiában kedveltek. Íze kesernyés, de minél fehérebb, annál kevésbé. Európában, Afrikában és Ázsiában őshonos. 

Gyökeréért termesztett fajta
Gyógyhatása
A levél kedvezően hat az emésztésre, emészthető rostokat, sok meszet, jódot és foszfort tartalmaz. Karotintartalma a sárgarépáéhoz hasonlít. A gyökér inulintartalma kedvezően hat a probiotikus bélflórára. A gyökérben található illóolaj hatékony a bélférgek ellen, ezért használják takarmányként. Németországban régóta ismert, tonik formájában is használják, de gyógyhatású epekő, bélhurut ellen, arcüregproblémákra, zúzódásokra is.


A cikória kávé enyhén vízhajtó hatású, káliumtartalma kedvezően befolyásolja a szervezet vízháztartását. A benne lévő tejsavak nyugtató hatásúak. Segíti a zsírok lebontását és a máj méregtelenítő funkcióit, kedvező a bélflórára. Immunerősítő hatású.