Oldalak

2010. augusztus 12., csütörtök

Természetes módszerek a napégés kezelésére

Aloe vera zselé
Napi 15-20 perc napozás elegendő a barnulás eléréséhez és fenntartásához. A napégést legegyszerűbb megelőzni mérsékelt napozással,  valamint ha a 11-15 óra közötti időszakban nem tartózkodunk a napon. Amennyiben az égést nem  tudtuk elkerülni, fogyasszunk sok vizet, vagy gyógynövényből készült teákat: kamilla, körömvirág, zsálya.

Aloe vera

Égés és leégés ellen a leghatásosabb gyógynövény az aloe vera. Ősidők óta használják égési sérülésekre. Gélje antibakteriális szer, stimulálja az immunrendszert, és ezáltal  elősegíti a gyógyulást. Aloectin B-t tartalmaz, a világon sok helyütt a kórházakban is előszeretettel használják égési sérülésekre.

Kamilla
Főzzünk jó erős kamillateát, mártsunk bele régi, tiszta pamutpólót, enyhén csavarjuk ki, majd bújjunk bele a külső hőmérséklettől függően hosszabb-rövidebb időre! Meg is ismételhetjük a kezelést.
TIPP: ha körömvirágot is adunk a forrázathoz, még erőteljesebben csillapítja a gyulladást.

Körömvirág (Calendulae flos)





Körömvirág 
 
Antibakteriális, gyulladásgátló, gombaellenes és antivirális hatású gyógynövény. Borogassuk az égett testfelületet a teájával, vagy kenjük be körömvirágkrémmel!
TIPP: belsőleg is fogyasszuk a teáját!

Orbáncfűolaj
Napfényes időben szedett orbáncfűvirággal lazán megtöltünk egy üvegecskét, és finom olívaolajjal felöntjük, hogy az olaj ellepje a növényt. Az üveget jól lezárva néhány hétig a napon vagy a meleg kályha közelében tartjuk. Egy idő után az olaj megpirosodik. Ekkor vászonkendőn átszűrjük, a fennmaradó részt kifacsarjuk és az olajat sötét üvegekben tároljuk. Olívaolaj helyett megfelel a lenolaj is, ha égési sebekre akarjuk használni az orbáncfűolajat. 

Orbáncfű (Hypericum perforatum)
Paradicsom: A paradicsomfogyasztás a licopintartalma miatt segít a napégés elkerülésében. A paradicsom bőrünk felfrissítésére külsőleg is jól használható. Vágjuk fel kis darabokra vagy karikákra.

Krumpli: A reszelt krumpli keményítője kitűnő bőrhűsítő és -nyugtató szer. Pakolásként vigyük föl a testünkre!

Uborka: Vágjunk félbe egy uborkát, és dörzsöljük be vele a bőrünket, vagy reszeljük le, és vigyük fel pakolásként! Hidratál és hűsít. 

Joghurt, tejföl: Vigyünk fel joghurtot vagy zsírszegény tejfölt – natúrt, adalékoktól menteset, élőflórásat – a bőrünkre, és óvatosan masszírozzuk bele!