Oldalak

2013. augusztus 23., péntek

Kemencés császárzsemle

A tegnapi grillezéshez kemencében sütöttük a zsemléket, különösen a gyerekek élvezték a nyújtást és formázást. A kalácstésztából készült zsemlék nagy sikert arattak, nem lehet belőle eleget sütni!

Hozzávalók:
5oo gr liszt
2,5 g élesztő
2,5 ek cukor
3/4 tk só
Ezt szárazon alaposan összekeverjük.

1 felvert tojás
2,5 dl tej
1,5 dl víz
A kettőt összedolgozzuk.
Belegyúrunk 5 dkg vajat, majd dagasztjuk.


2-3 perc pihentetés után 12-16 részre osztjuk, a kis cipókat külön átdagasztjuk. Újabb 2-3 perc után a tepsiben 3o percet kelesztjük. 


Majd hosszú gilisztákat gyúrunk a megkelt gombócokból.


Ezután csomózzuk, majd a fenti végét lefele, a lentit felfele húzzuk és rögzítjük.


Valahogy így. Az igazi császárzsemlét hajtogatni kell cikkelyenként körbe, úgy, mint a kokárdát. A csomózós technika egyszerűbb, gyerekeknek is könnyen elsajátítható. A tetejét tojássárgájával kenjük meg, len- vagy szezámmaggal díszítjük, de lehet mákkal is. 


Ekkor jöhet a sütés, persze nem feltétlenül kell kemence hozzá. 18o fokon 15 percet sütjük, és máris fogyasztható a zsemlénk.