Oldalak

2013. augusztus 22., csütörtök

A nyár zamata - ételízesítő házliag

A nyár a befőzések, kovászolások és aszalások ideje. Ilyenkor tobzódunk a színekben és ízekben. A termésorgia ellenére már gondolni kell a hosszú hideg napokra, mikor már csak ízetlen zöldségeket kapunk. Ezeket a semmihez sem hasonlítható nyári zamatokat érdemes télire megőriznünk.

A leveskockák nagy mennyiségű sót és nátrium-glutamátot (E621) tartalmaznak, amelyek vizet vonnak el a szervezettől. Az E621 ráadásul allergiás reakciókat vált ki. Ezért jobb, ha magunk állítjuk össze kedvenc zöldségeinkből az ételízesítőnket.

A répa és a petrezselyem kiváló levesalap. A legmarkánsabb íze a zellernek és a fokhagymának van, de az erős- és a pritaminpaprika is kellemes ízt adnak az ételeknek. Az aprítás ráadásul feszültségoldó is. Februárban különösen hálásak lehetünk magunknak egy darabka nyárért. :)