Az európai mogyoró és a földimogyoró két teljesen különböző növény, a mogyoró csonthéjas, a földimogyoró pedig hüvelyes. A kétféle mogyoró viszont nem csak nevében hasonlít egymáshoz, hanem tápanyag-összetételében is.
De melyiket válasszuk? Annak ellenére, hogy a mogyoró őshonos, mégis a
földimogyoró olcsóbb és nagyobb mennyiségben kapható. Mi lehet az oka?
Corylus avellana |
Az európai (vagy közönséges) mogyoró a nyírfafélék
családjába tartozik. Európában őshonos, Skócia területén 9000 éves
mogyoróleletet azonosítottak. A 16. század óta termesztik. Ma a legtöbb mogyoró
Olaszországban és Törökországban terem. Sokan olasz mogyorónak is nevezik, de
keverik a törökmogyoróval is, amely azonban rokon faj, csak az fán terem és
rojtos kupacsokban. :)
A mogyorót hazánkban elsősorban az erdőkben gyűjtötték, nagyüzemi termelésre
alig van példa. A legjelentősebb ültetvény Balatonbogláron található.
A fajok többsége bokor termetű, néhány faj azonban fává
cseperedik. Fény- és vízigényes, öntözéssel jelentősen növelhető a termés mennyisége.
A teljes termés időszaka 15 év, utána a terméshozam folyamatosan csökken.
A
mogyoró a népi gyógyászatban gyógynövényként ismert. Barkáját légcsőhurut
ellen, levelét és kérgét vérzés, sebek és hasmenés ellen, a termést
vérszegénység ellen használták. A levél összehúzó, gyulladáscsökkentő és
fertőtlenítő hatású, hasmenések megszüntetésére teakeverékek alkotórészeként;
külsőleg szájüregi gyulladások, ekcémás bőrbántalmak, lábszárfekély,
visszérbántalmak és aranyér kezelésére alkalmas.
Arachis hypogaea |
A földimogyoró vagy amerikai mogyoró a hüvelyesek rendjébe
tartozik, trópusi, szubtrópusi területeken termő növény. Hő- és fényigényes,
Paraguayban őshonos. A homokos talajt kedveli, nem igényli a tápanyagdús
talajt, terméskor kifejezetten a szárazságot kedveli. A termés a föld alatt
érik, mint a burgonya. Nagy hangsúlyt kell fektetni a szárításra, mert a
penészes földimogyoró fogyasztása veszélyes. Európában csak a 17. században
kezdték meg a termesztését, míg Magyarországon az 1930-as évektől
Medgyesegyháza környékén indult el e termesztése. Ma a világtermelés 41%-a
Kínából származik, az Egyesült Államokból csak 6,8 %, mégis amerikai
mogyoróként ismerjük. A kínai import mogyoró árában verhetetlen, a legtöbb
magmixben a mazsola és a földimogyoró található a legnagyobb mennyiségben.
Tápanyag-összetétel a két termésben:
Európai mogyoró
(115 g)
|
Földimogyoró (115 g)
|
|
Kalória
|
772 kcal
|
862 kcal
|
Fehérje
|
17 g
|
40 g
|
Szénhidrát
|
19 g
|
22 g
|
Rost
|
11 g
|
14 g
|
Zsír
|
70 g
|
76 g
|
Cukor
|
5 g
|
6 g
|
E-vitamin
|
17,3 mg
|
10 mg
|
K-vitamin
|
16, mg
|
-
|
Vas
|
5,4 mg
|
2,2 mg
|
Kalcium
|
131 mg
|
87,8 mg
|
Mg
|
187 mg
|
253 mg
|
Foszfor
|
333 mg
|
572 mg
|
Kálium
|
782 mg
|
1045 mg
|
Telítetlen zsírok
|
61,6 mg
|
59,4 mg
|
Omega-3
|
100 mg
|
-
|
Omega-6
|
9007 mg
|
21859 mg
|
Forrás: http://nutritiondata.self.com
Tápanyag összetételében azonban az európai mogyoró
verhetetlen, orrhosszal vezet a földimogyoró előtt. A mogyoró kalória-,
szénhidrát, cukor és zsírtartalma alacsonyabb, mint az amerikai fajé. Vas és
kalciumtartalma is magasabb, viszont magnézium, foszfor és káliumtartalma
kevesebb. A mogyorónak vitamintartalma is magasabb. Fontos, hogy tudjuk, a szervezetünknek mire van szüksége. Az omega-3
zsírsavak viszont hiányoznak az amerikai mogyoróból, amelyek fogyasztását a szív- és érrendszeri, valamint a cukorbetegség megelőzése ellen ajánlanak.
A mogyoró fogyasztása magas kalória- és zsírtartalma miatt nagy mennyiségben nem ajánlott, viszont pár szem naponta kifejezetten ajánlott.