Oldalak

2012. szeptember 10., hétfő

Európai mogyoró vagy földimogyoró?

Az európai mogyoró és a földimogyoró két teljesen különböző növény, a mogyoró csonthéjas, a földimogyoró pedig hüvelyes. A kétféle mogyoró viszont nem csak nevében hasonlít egymáshoz, hanem tápanyag-összetételében is. De melyiket válasszuk? Annak ellenére, hogy a mogyoró őshonos, mégis a földimogyoró olcsóbb és nagyobb mennyiségben kapható. Mi lehet az oka? 

Corylus avellana
Az európai (vagy közönséges) mogyoró a nyírfafélék családjába tartozik. Európában őshonos, Skócia területén 9000 éves mogyoróleletet azonosítottak. A 16. század óta termesztik. Ma a legtöbb mogyoró Olaszországban és Törökországban terem. Sokan olasz mogyorónak is nevezik, de keverik a törökmogyoróval is, amely azonban rokon faj, csak az fán terem és rojtos kupacsokban. :) A mogyorót hazánkban elsősorban az erdőkben gyűjtötték, nagyüzemi termelésre alig van példa. A legjelentősebb ültetvény Balatonbogláron található.
A fajok többsége bokor termetű, néhány faj azonban fává cseperedik. Fény- és vízigényes, öntözéssel jelentősen növelhető a termés mennyisége. A teljes termés időszaka 15 év, utána a terméshozam folyamatosan csökken. 
A mogyoró a népi gyógyászatban gyógynövényként ismert. Barkáját légcsőhurut ellen, levelét és kérgét vérzés, sebek és hasmenés ellen, a termést vérszegénység ellen használták. A levél összehúzó, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású, hasmenések megszüntetésére teakeverékek alkotórészeként; külsőleg szájüregi gyulladások, ekcémás bőrbántalmak, lábszárfekély, visszérbántalmak és aranyér kezelésére alkalmas.

Arachis hypogaea
A földimogyoró vagy amerikai mogyoró a hüvelyesek rendjébe tartozik, trópusi, szubtrópusi területeken termő növény. Hő- és fényigényes, Paraguayban őshonos. A homokos talajt kedveli, nem igényli a tápanyagdús talajt, terméskor kifejezetten a szárazságot kedveli. A termés a föld alatt érik, mint a burgonya. Nagy hangsúlyt kell fektetni a szárításra, mert a penészes földimogyoró fogyasztása veszélyes. Európában csak a 17. században kezdték meg a termesztését, míg Magyarországon az 1930-as évektől Medgyesegyháza környékén indult el e termesztése. Ma a világtermelés 41%-a Kínából származik, az Egyesült Államokból csak 6,8 %, mégis amerikai mogyoróként ismerjük. A kínai import mogyoró árában verhetetlen, a legtöbb magmixben a mazsola és a földimogyoró található a legnagyobb mennyiségben. 

Tápanyag-összetétel a két termésben:


Európai mogyoró
 (115 g)
Földimogyoró (115 g)
Kalória
772 kcal
862 kcal
Fehérje
17 g
40 g
Szénhidrát
19 g
22 g
Rost
11 g
14 g
Zsír
70 g
76 g
Cukor
5 g
6 g
E-vitamin
17,3 mg
10 mg
K-vitamin
16, mg
-
Vas
5,4 mg
2,2 mg
Kalcium
131 mg
87,8 mg
Mg
187 mg
253 mg
Foszfor
333 mg
572 mg
Kálium
782 mg
1045 mg
Telítetlen zsírok
61,6 mg
59,4 mg
Omega-3
100 mg
-
Omega-6
9007 mg
21859 mg

Forrás: http://nutritiondata.self.com

Tápanyag összetételében azonban az európai mogyoró verhetetlen, orrhosszal vezet a földimogyoró előtt. A mogyoró kalória-, szénhidrát, cukor és zsírtartalma alacsonyabb, mint az amerikai fajé. Vas és kalciumtartalma is magasabb, viszont magnézium, foszfor és káliumtartalma kevesebb.  A mogyorónak vitamintartalma is  magasabb. Fontos, hogy tudjuk, a szervezetünknek mire van szüksége. Az omega-3 zsírsavak viszont hiányoznak az amerikai mogyoróból, amelyek fogyasztását a szív- és érrendszeri, valamint a cukorbetegség megelőzése ellen ajánlanak. 

A mogyoró fogyasztása magas kalória- és zsírtartalma miatt nagy mennyiségben nem ajánlott, viszont pár szem naponta kifejezetten ajánlott.