Oldalak

2012. június 13., szerda

Véralma

Véralma
Az őshonos gyümölcsfajták megőrzésére idén márciusban országos mozgalom indult. Ezek közt kétségkívül az egyik legérdekesebb a véralma. Milyen lehet? Az interneten szó szerint se kép, se hang a témában, pedig általában egy kis vérre mindig rárepül a média. :) A piros gyümölcsök lelkes híveként utánajártam a kérdésnek. 



A véralma virága
A németek is őshonos fajtának tekintik. Botanikai források szerint  hibrid, amelyről 1910-ben tettek először említést. Nálunk cigányalmaként is emlegetik, de több sötétvörös fajtát is így hívnak, ezért nehéz lenne ez alapján beazonosítani, de könnyen lehet, hogy a véralmával is ez a helyzet. A véralmaság lényege a vörös gyümölcshús - a vérnarancshoz hasonlóan. 




A véralmafa bőtermő és ellenáll a varasodásnak. Az ágak színe is vöröses, illetve a korai levelek is, ezért díszfaként is népszerű. Eleinte világos színű a termése, de héja és gyümölcshúsa is vörössé válik a késő őszi szüret idejére.  A gyümölcs színe alapján magas a vastartalma, és tele van antioxidánssal. Különböző fajtái vannak, ízük alapján édes, édes-savanyú és savanykás, színük a csíkostól a tűzpirosig változik.