Oldalak

2011. május 18., szerda

Sárga paradicsom

Ereklye (vagy örökség) paradicsomnak nevezzük azokat a fajtákat, amelyek nem hibridek, hanem ősi, régóta termő fajok. Ezek mindig életképesebbek a hibrideknél. A sárgák között nagyon sok a hibrid, amely különböző fajok keresztezésével jött létre. Az itt bemutatott fajokhoz hazánkban nehéz hozzájutni, de néhánynak a magja itt is kapható.

Arany paradicsom (Goldie)

Aranyszínű ereklyeparadicsom, amelynek magjait apáról fiúra adták tovább 150 éven keresztül. Íze rendkívül finom.
Súlya 20-30 gramm.



Citromos paradicsom (Limmony)
Világossárga paradicsom, jellegzetes citromos ízű, húsa nagyon omlós. Markáns ízét egy sav jelenléte okozza, ellentétben a többi sárga paradicsommal, amelyek inkább édes ízűek. Súlya 20-30 gramm, sima, hibátlan, tömör, tartalmas belsővel rendelkezik. Ez egy Oroszországból származó ereklyeparadicsom, nem hibrid.





Banánláb paradicsom (Banana Legs)
10 cm hosszú 2,5-5 cm átmérőjű, banán alakú paradicsom. Húsos, kevés magvú, jó ízű, bőtermő fajta. A többségük napsárga, de némelyiken zöld csíkok lehetnek.



Kubai sárga szőlő paradicsom (Cuban Yellow Grape)
Ovális, cseresznyeparadicsom, amely magas, erőteljes töveken terem. Meglehetősen édes, és biztos, hogy a gyerekeknek kedvence lehet, illetve azoknak a felnőtteknek, akik szeretik a kerti harapnivalót. Hosszú fürtökben terem, de a paradicsomokat egyesével is lehet szüretelni.


Sárga körteparadicsom (Yellow Pear)

Miniatűr, körte alakú paradicsom, 5-10 cm hosszú, és sötét sárga színű. Édessége miatt sokan "kerti cukorkának" tekintik. A nagyobb tövek folyamatos és biztos terméshozamot biztosítanak.



Dr. Wyche sárga paradicsoma (Dr. Wyche's Yellow)

Ez kétségtelenül az egyik legjobb ízű sárga paradicsom , amely egyesíti a zamatos édességet a jellegzetes paradicsom ízzel. Súlya 30 gramm is lehet. Nagyméretű és nagyon húsos paradicsom.