Oldalak

2011. május 29., vasárnap

Kamilla vagy százszorszép?

A kamilla és a százszorszép távoli rokonok, mindkettő a fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik, fehér szirmú, sárga fészkű virágok. A kamilla szirma csak fehér, a százszorszépé lehet rózsaszín is. A százszorszép ugyan százszor szebb :), de jóval korábban nyílik, és sokkal kisebbre nő, mint a kamilla. Leveleik is különböznek, míg a kamilla levelei osztottak, addig a százsszorszép levele lapát alakú. Ezek a fő támpontok a megkülönböztetésükben. A gyógyításban viszont a kamilla sokkal ismertebb és jelentősebb. 


Kamilla, orvosi székfű (Matricaria recutita)

Népies nevei: orvosi székfű, bubulyka, katóka, pipiske, anyafű, szentivánpipitér, szüzekanyja, anyaméhfű, teafű, piperefű

Az ország minden táján megtalálható, kedveli a szikes legelőket, a száraz réteket. 20-40 cm magas, egyéves növény. Levelei 2-3-szorosan sallangosan osztottak.

Már az ókorban is nagyra becsülték, az egyiptomiak a Napisten ajándékának tekintették, a mumifikálásnál használt balzsamozó olaj egyik összetevője volt. Hippokratész menstruációs panaszokra, Plinius a  fejfájás, vese-, máj- és hólyagpanaszok gyógyítására ajánlotta. A rómaiak a kamillát tömjén és italok készítésére használták.  A középkorban az angolszászok a kilenc szent gyógynövény egyikének tekintették.

Gyűjtési ideje: június-július. 

A kamillában előforduló illóolajok főleg gyulladáscsökkentő, sebgyógyulást elősegítő és görcsoldó hatásúak. Belsőleg a gyomor-bél traktus betegségeinek és a menstruációs zavarok kezelésére, külsőleg pedig kenőcsök, borogatások, fürdők és inhaláció formájában a bőr és a nyálkahártyák gyulladásainak csillapítására használják. Dél-Európában a kamilla enyhe nyugtatószernek számít. Gargarizálással vagy szájöblögetéssel megszüntethető a fogíny, a száj és a torok gyulladásai. 

Sokoldalúan lehet felhasználni, készíthetünk belőle teát, fürdőt, borogatást, gargalizálhatunk vagy gőzölhetünk vele.

Kamillaolaj készítése: morzsoljunk szét maréknyi kamillavirágzatot, keverjük össze 150 ml szójaolajjal, zárjuk le légmentesen üvegbe, és tegyük napos helyre. Naponta rázzuk fel, és ha sötétre színeződik az olaj, szűrjük át vászonruhán. A virágzatokat alaposan nyomkodjuk ki. Töltsük újra légmentesen zárható üvegbe. 

Százszorszép (Bellis perennis) 

Népies nevei: tavaszfű, pászkamorzsa, rukerc, boglár, bojtoka, perevirág

Réteken, legelőkön előforduló, 5-15 cm magasra növő, évelő növény. Fehér, sugaras szimmetriájú virágok, 5-nél több sziromlevél. Levelei lapát alakúak. Kora tavasztól nyílik ősz végéig. Chaucer "a nap szemének" hívta.  

A százszorszépet a homeopátiában zúzódások, izomfájdalmak valamint bőrbetegségek kezelésére alkalmazzák. A népi gyógyászatban légúti hurutok kezelésére használták. A növény jó nyálkaoldó hatású. 

Ahogy Edina is rávilágított, most már értjük miért van tele vele az óvodák és iskolák udvara! :-)

Ha levelét égetjük, füstje elűzi a legyeket és darazsakat.