Oldalak

2011. május 17., kedd

Fekete vagy lila paradicsom?

A fekete paradicsom Ukrajnából (más források szerint Oroszországból) származik, de Amerikában is vannak őshonos fajai. Színe a feketétől a mély liláig változik, alakja lehet cseresznye, tojás, kerek vagy óriás. Íze gazdag, intenzív. Nemcsak a salátát lehet vele színesíteni, de abban is segít, hogy hosszabb ideig éljünk. A fekete paradicsom gazdag gyógyhatású anyagokban, amely a tudósok szerint hatásos fegyver a rák és a szívbetegségek ellen. A paradicsom színe azért lila, mert tartalmazza ugyanazt azt az egészséget támogató pigmentcsoportot, amely az áfonyában és szederben található. Némelyiket genetikai módosítással hoztak létre a tátikával keresztezve, mások évszázadok óta teremnek. Íme néhány típus kedvcsinálónak:


Cherokee lila

Íze miatt lett rendkívül népszerű, nem feltétlenül a szokatlan színe miatt. Craig LeHoullier 1990-ben fedezte fel, és kezdte termeszteni. A magokat ajándékba kapta azzal a kísérőszöveggel, hogy ez az indiánok ősi növénye, innen kapta nevét is. Craignek 1500-féle lila paradicsoma van, de még mindig a Cherokee a kedvence. Színe lila, felül zöldes.


 

Fekete cseresznye paradicsom

Egy tökéletesen kerek, cseresznye alakú, íze alapján klasszikus fekete paradicsom, édes, mégis gazdag és összetett. Bőhozamú, magasra növő növény.

Kumato

A kumatót Spanyolországban kezdték termeszteni, ma már Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Svájcban, Kanadában és Mexikóban is megtaláltató a speciálisan kiválasztott termelők földjein. 80-120 g súlyú, zöld és vöröses barna színű, sokkal édesebb, mint a az átlagos paradicsom a magas fruktóztartalma miatt, és tovább is lehet tárolni. Ez az ínyenc paradicsomok közé tartozik, ezért magjait nem árulják a nagyközönségnek, csak a szigorú vizsgálatokon átesett termelőknek.  



Orosz lila paradicsom

Ez a szilva alakú paradicsom Ukrajnából származik. A 8-10 cm hosszú és kiváló ízű kb. 170 gramm súlyú termések édesek, lédúsak és igen húsosak. Termesztése igen kifizetődő a bő hozam miatt, az egyik legjobb lila-fekete paradicsom a piacon.





 Fekete zebra paradicsom

Ezen a mély bordó paradicsomon szaggatott zöld csíkok találhatóak, belül mahagóni színű húsa van. Édes és lédús, az íze is hordozza a gazdag komplexitását a fekete paradicsomnak. Ezt keresztezéssel hozták létre egy fekete  és a zöld zebra paradicsomból, ezért mérete és alakja hasonlít a zöld zebrára.