Hippophaë rhamnoides |
Az immunerősítők között a homoktövis kiemelt szerepet kap, sejtvédő, antioxidáns hatásai miatt. Az ázsiai orvoslásban régóta ismertek gyógyhatásai, az utóbbi évtizedekben már a nyugati orvoslás is kezdi elismerni.
A homoktövis az ezüstfafélék családjába tartozó nemzetség. Fő elterjedési területük Ázsia. A homoktövis sűrű bozótokat alkotó, ágas-bogas, 1,5-3 méter magas, kétlaki, lombhullató, tövises cserje. Napkedvelő növény, de a téli hideget is jól viseli, jól tűri a fagyokat. Az étkezésre és gyógyításra használt fajtája Szibériában őshonos. Jól alkalmazkodik sós talajokhoz, megtalálható mészkövön, márgás-agyagos homokkő málladékon, de elsősorban homokon fejlődik zavartalanul. Nyugat-Európában főleg tengerpartokon él, ahol a sós víz miatt más faj nem marad meg, Közép-Ázsiában száraz, félsivatagos területeken él. Alkalmas a homokos talajok megkötésére is.
A Kárpát-medencében egyetlen faja, a Hippophae rhamnoides, őshonos. Hazánkban a homoktövis a Duna menti homokdűnék jellegzetes növénye, főként a Szigetközben, Szentendrei-szigeten, Békás- és Káposztásmegyeren él nagyobb számban. Ma védett növény, eszmei értéke 10.000 Ft.
A Kárpát-medencében egyetlen faja, a Hippophae rhamnoides, őshonos. Hazánkban a homoktövis a Duna menti homokdűnék jellegzetes növénye, főként a Szigetközben, Szentendrei-szigeten, Békás- és Káposztásmegyeren él nagyobb számban. Ma védett növény, eszmei értéke 10.000 Ft.
A tüskék miatt nehéz a bogyók betakarítása, ezt tovább nehezíti, hogy a gyümölcsök erősen kötődnek a hajtáshoz, amely kiszakadva jelentős léveszteséghez vezethet. Elterjedt gyakorlat, hogy az egész ágat levágják, -32 C fokra hűtik, hogy könnyebb legyen lerázni a bogyókat. :( A gépi betakarítás 50 %-os hatékonyságú, viszont ezt csak kétévente egyszer lehet alkalmazni. A hidegháború alatt még a homoktövis-termesztésben is versenyeztek: a kelet-német és szovjet tudósok kísérleteztek nagyobb terméshozamú fajok termesztésével, amellyel az amerikai kontinensen ugyanúgy a mai napig próbálkoznak.
A bogyók fontos téli táplálékforrásul szolgálnak a madaraknak, különösen a fenyőrigóknak. Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, amely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese, a narancsénak a tizenötszöröse. (A csipkebogyónak valamivel magasabb a C-vitamin tartalma.) Tartalmaz még nagy mennyiségben karotinoidokat, E-vitamint, aminosavakat, ásványi anyagokat, ß-szitoszterint és a polifenolokat.
Nyersen ehető, bár íze nagyon fanyar és olajos, ezért fagyasztva vagy gyümölcslevekbe keverve vagy más módon cukrozva fogyasztják. Feldolgozva dzsem, bor, ivólé, likőr, zselé és olajtermék formájában fogyaszthatjuk. A bogyók préselése során három réteg válik szét: tetején van egy narancssárga és sűrű réteg, a középső rész nagy mennyiségben tartalmaz telített és telítetlen zsírokat, valamint az alsó réteg gyümölcshús és a gyümölcslé, amiből szirupot csinálnak. A felső két réteget kozmetikai célokra használják.
Sokan a "népi gyógyászat" körébe sorolják, de egyre több klinikai vizsgálat igazolja a gyógyhatásait. Ázsiában évszázadokon át a köhögés enyhítésére, az emésztés és vérkeringés javítására, és fájdalomcsökkentőként használták. Alvadásgátló és gyulladáscsökkentő hatása miatt tüdő-, gyomor-, szív-, vér- és anyagcsere-zavarok elleni gyógyszerkehez adagolják az indiai, kínai és tibeti gyógyászatban, de rákmegelőző hatása is ismert.
A leveleiből főzött tea általános roboráló hatással rendelkezik. Magjából értékes - telítetlen zsírsavakban gazdag (linol- és linolénsav) - zsíros olajok nyerhetők, amelyet kozmetikai készítményekben (külső és belső hámsérüléseknél) és gyógyászati célra (sugárbetegségek gyógyítására) alkalmaznak. A bogyóból készült vitaminkoncentrátum, antioxidáns és sejtvédő hatású.
Ismert gyógyhatásai:
A bogyók fontos téli táplálékforrásul szolgálnak a madaraknak, különösen a fenyőrigóknak. Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, amely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese, a narancsénak a tizenötszöröse. (A csipkebogyónak valamivel magasabb a C-vitamin tartalma.) Tartalmaz még nagy mennyiségben karotinoidokat, E-vitamint, aminosavakat, ásványi anyagokat, ß-szitoszterint és a polifenolokat.
Nyersen ehető, bár íze nagyon fanyar és olajos, ezért fagyasztva vagy gyümölcslevekbe keverve vagy más módon cukrozva fogyasztják. Feldolgozva dzsem, bor, ivólé, likőr, zselé és olajtermék formájában fogyaszthatjuk. A bogyók préselése során három réteg válik szét: tetején van egy narancssárga és sűrű réteg, a középső rész nagy mennyiségben tartalmaz telített és telítetlen zsírokat, valamint az alsó réteg gyümölcshús és a gyümölcslé, amiből szirupot csinálnak. A felső két réteget kozmetikai célokra használják.
Homoktövis mézben |
A leveleiből főzött tea általános roboráló hatással rendelkezik. Magjából értékes - telítetlen zsírsavakban gazdag (linol- és linolénsav) - zsíros olajok nyerhetők, amelyet kozmetikai készítményekben (külső és belső hámsérüléseknél) és gyógyászati célra (sugárbetegségek gyógyítására) alkalmaznak. A bogyóból készült vitaminkoncentrátum, antioxidáns és sejtvédő hatású.
Ismert gyógyhatásai:
- az immunrendszer védelme és erősítése,
- fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában,
- kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyekre is, védi a májat,
- magas C-vitamin-tartalma miatt nagyon jó a meghűléses betegségek megelőzésére,
- késlelteti az öregedési folyamatot,
- speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, s így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását,
- reumás panaszok kiegészítő kezelésénél jótékony hatású,
- javíthatja a szemidegek működését is,
- jó fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő,
- javítja a szívműködést,
- gátolja bizonyos tumorok növekedését, enyhíti a rákos betegek sugárterápiája által kiváltott sugárkárosodásokat.