Oldalak

2011. január 11., kedd

A roboráló csipkebogyó

A csipkebogyó más néven (bicske, büdzsge, csikte, hecsedli, höcsli) tartalmazza a legtöbb C-vitamint az összes vad és kerti gyümölcs közül, sőt C-vitamin-tartalma tízszer nagyobb a citroménál. Már az ókori népek is felismerték gyógyító hatását.  A Bibliában Mózes elhivatottságának szimbóluma, Isten égő csipkebokorként jelent meg számára. A barokk művészetben az égő csipkebokor a szeplőtelen fogantatás jelképe lett.


Gyűjtés, szárítás
Rosa canina (vadrózsa, gyepűrózsa)
A vadrózsa erdőszélen, mezsgyén, bozótosban és sövényesben, napos pusztákon és töltéseken akadhatunk rá. A világos rózsaszín virágok júniusban vagy júliusban nyílnak, a csipkebogyót augusztus végétől lehet gyűjteni, ugyanis ilyenkor legmagasabb a C-vitamin-tartalma. A dér csípte bogyók puhák és lekvár készítésére alkalmasak. A begyűjtött bogyókat az eredeti C-vitamin-tartalom minél teljesebb megőrzése érdekében célszerű kettéhasítani vagy felaprítani, és gyorsan megszárítani szellős, tiszta, pormentes helyen, pl. padláson, vékony rétegbe kiterítve. A magokat távolítsuk el a bogyókból. 

Tea
A tea készítéséhez sokféle recept van, a forró vízzel a C vitamin tartalom elpusztul. A legjobb, ha az összetört bogyókat enyhe "forrázás" (45-60 C) után ázni hagyjuk, és magukat a bogyókat is elfogyasztjuk. A csipkebogyó teája a C-vitamin tartalma miatt immunerősítő és roboráló hatású, influenzajárványok esetén megelőzésre, valamint náthás és lázas megbetegedések, legyengült állapotok kiegészítő kezelésére való. Serkenti a mellékvesék és a máj működését is. A csipkebogyótea gyenge hashajtóként és vizelethajtóként is ismert, ajánlott vesekő, vesehomok kezelésére is. Kevéssé ismert, hogy a csipkebogyók főzete külsőleg és belsőleg jól használható nehezen gyógyuló sebek, fertőzések kezelésére. A kiázott bogyókat is érdemes megenni. 

Kozmetikai hatásai
Magas C vitamin tartalmának  köszönhetően fokozza bőr nedvességfelvevő és megtartó képességét, javítja a sejtmembránok működését, ezzel ellenállóbbá teszi a sejteket az őket károsító szabadgyökök ellen. Erősíti a vénák falát, segíti a csontok erősödését és fokozza a szervezet védekezőképességét, így a hűvös késő őszi időszakban megóv a meghűléses betegségektől. A-B1-B2-P és K- vitaminok is találhatók a vadrózsa termésében, ezért óvja a bőr és a szem egészségét. Jót tesz az idegrendszernek, gátolja az öregedési folyamatokat. A bogyókban lévő flavonoidok gyulladás gátló és immunerősítő hatásuk miatt hasznosak, míg a pektinek az emésztését tartják rendben. 
A magjából préselt olaj rengeteg retinolt és omega-3 ill. omega-6 zsírsavakat tartalmaz, amelyet gyakran használnak kozmetikumokban, gyógyítva ezzel az aknét, az ekcémát és a dermatitiszt. Rendszeres használat mellett eltünteti az apró ráncokat, a bőr hegesedésének nyomait és E-vitamin tartalmának köszönhetően bársonyosan tartja a bőrt.

Szörp, likőr, bor, lekvár, leves, befőtt
Ezek készítéséhez számos recept található cukor és/vagy alkohol hozzáadásával készülnek, ezért erre külön nem térek ki. Ezek közül azonban leginkább a lekvár, befőtt és a leves ajánlható, mert a tápanyagokhoz a bogyók elfogyasztásával jutunk. 
Receptek: http://receptkereso.com/search/csipkebogy%C3%B3/