Oldalak

2013. augusztus 23., péntek

Kemencés császárzsemle

A tegnapi grillezéshez kemencében sütöttük a zsemléket, különösen a gyerekek élvezték a nyújtást és formázást. A kalácstésztából készült zsemlék nagy sikert arattak, nem lehet belőle eleget sütni!

Hozzávalók:
5oo gr liszt
2,5 g élesztő
2,5 ek cukor
3/4 tk só
Ezt szárazon alaposan összekeverjük.

1 felvert tojás
2,5 dl tej
1,5 dl víz
A kettőt összedolgozzuk.
Belegyúrunk 5 dkg vajat, majd dagasztjuk.


2-3 perc pihentetés után 12-16 részre osztjuk, a kis cipókat külön átdagasztjuk. Újabb 2-3 perc után a tepsiben 3o percet kelesztjük. 


Majd hosszú gilisztákat gyúrunk a megkelt gombócokból.


Ezután csomózzuk, majd a fenti végét lefele, a lentit felfele húzzuk és rögzítjük.


Valahogy így. Az igazi császárzsemlét hajtogatni kell cikkelyenként körbe, úgy, mint a kokárdát. A csomózós technika egyszerűbb, gyerekeknek is könnyen elsajátítható. A tetejét tojássárgájával kenjük meg, len- vagy szezámmaggal díszítjük, de lehet mákkal is. 


Ekkor jöhet a sütés, persze nem feltétlenül kell kemence hozzá. 18o fokon 15 percet sütjük, és máris fogyasztható a zsemlénk.



2013. augusztus 22., csütörtök

A nyár zamata - ételízesítő házliag

A nyár a befőzések, kovászolások és aszalások ideje. Ilyenkor tobzódunk a színekben és ízekben. A termésorgia ellenére már gondolni kell a hosszú hideg napokra, mikor már csak ízetlen zöldségeket kapunk. Ezeket a semmihez sem hasonlítható nyári zamatokat érdemes télire megőriznünk.

A leveskockák nagy mennyiségű sót és nátrium-glutamátot (E621) tartalmaznak, amelyek vizet vonnak el a szervezettől. Az E621 ráadásul allergiás reakciókat vált ki. Ezért jobb, ha magunk állítjuk össze kedvenc zöldségeinkből az ételízesítőnket.

A répa és a petrezselyem kiváló levesalap. A legmarkánsabb íze a zellernek és a fokhagymának van, de az erős- és a pritaminpaprika is kellemes ízt adnak az ételeknek. Az aprítás ráadásul feszültségoldó is. Februárban különösen hálásak lehetünk magunknak egy darabka nyárért. :)

2013. augusztus 19., hétfő

Függőleges Erdő Milánóban

Két új felhőkarcoló készül Milánóban, amelyek teljes felületét növények fogják borítani. Innen kapták a Bosco Veritcale, vagyis a Függőleges Erdő, nevet. Az építkezés kivitelezését a Boeri Studio végzi. A felhőkarcolók beültetését 2008-ban kezdték, 2013-ban költözhetnek be a lakók és a különféle növényfajok. A 26 és 18 emeletes épületeket 480 magas és közepes, 250 kisebb fával és 11 ezer talajtakaró növénnyel ültetik be. Minden erkélyre kerül fa. A növények telepítésének elsődleges célja a levegőtisztítás, amely minden nagyobb városban probléma, de a fák az árnyékolást is segítik. Az öntözést úgynevezett szürke szűrőberendezéssel oldják meg, amely a mosogató és zuhany vizét szűri meg. Az épület átadását 2013 őszére tervezik.