Oldalak

2013. szeptember 24., kedd

A csicsóka egészséges választás

 

Felszedtünk  egy kis csicsókát, még zsengék a gumók, nincs markáns ízük. Nyersen finom és egészséges csemege. Kalóriatartalma alacsony, ugyanis a többi gumóval ellentétben a szénhidrátot nem keményítőként, hanem inulinként tárolja. Magas növényi rosttartama miatt diabetikus készítmények alapanyaga. Salátának, főzeléknek, levesnek, illetve sütve is fogyasztható. A burgonyaételekhez hasonlóan készíthetjük el.

A csicsóka a napraforgóval rokon fajta, az északi indiánok egyik kedvenc növénye volt. Az első gumók 17. század elején kerültek Európába. Főként a franciák kedvelt eledele lett, leginkább leveszöldségként használják. Magas a kálium és vastartalma, így a vegetáriánusoknak is kitűnő választás. A német Baden-Württemberg tartományban pálinkát készítenek belőle. A kertészkedők számára könnyen kezelhető növény, nagyon jól tűri a hőséget.