Oldalak

2013. június 6., csütörtök

Takács Feri bácsi, a gyógynövényguru

Tegnap Takács Feri bácsi gyógynövényszakértő tartott előadást a Szatyorboltban.  Takács Ferenc, kertész, gyógynövényszakértő, Zánkán él, korábban tanárként dolgozott. Nyugdíjas éveiben nagyon sok energiát fektet abba, hogy minél több embert tanítson meg a gyógynövények ismeretére, helyes használatára. Gyógynövénytúrákat és előadásokat tart, amelyeken bárki részt vehet az ország több pontján. Gyermekkorában a Göcsejben élt, akkoriban még gyógynövény-felvásárlók járták a falvakat, ami nem csak pénzkeresetet, de jó elfoglaltságot is adott az akkori gyerekeknek. Akkoriban még mindenki ismerte a növények gyógyító erejét, nem sokat költöttek orvosságra. Később a Kertészeti Egyetemen szerzett akadémikus tudást. Mesterének Szalai Miklós esperest tekinti, aki Halimbán élt, és számtalan ember panaszain segített gyógynövénykeverékeivel. 

Feri bácsival nem lehet átmenni egy mezőn, mert minden egyes fűszálról lelkesen beszél, mi mire hogyan hat. Előfordulhat, hogy 200 m alatt 50 különféle gyógynövényt ismerhetünk meg mintegy két óra alatt. Kézműves teakeverékeket készít a különféle panaszokra, amelyeket a hosszú évek tapasztalatai alapján állított össze. Lehet hozzá fordulni tanácsért, szívesen segít mindenkinek. Szerinte egy dologra nincs gyógyír: ez a stressz. A stressz számtalan tünetet okozhat, egyénenként eltérőeket. Mielőtt az ember a tüneteket kezdi kezelni, nem árt, ha elgondolkozik az okokon. Sok esetben egy kemény főnök, egy rossz kapcsolat vagy banki hitel okozza a valódi panaszokat. Feri bácsi szerint a gyógynövénytermesztés nem különleges dolog, az bármely országban lehetséges. Magyarország különleges értéke a gyűjthető gyógynövények sokféleségében áll. Ő a Balaton-felvidéken átlagosan évi 320 különböző gyógynövényt gyűjt össze. Sajnos mostanra, a monokultúrás földművelés és a környezeti ártalmak miatt sokkal kevesebb növényfajta van, mint gyermekkorában, de még így is egy életen át lehet tanulni a gyógynövények titkait. 

Jelenleg egy látogatóközpontot terveznek Zánkán, ahol a gyógynövényeket, valamint a szakszerű feldolgozásukat lehet megismerni. 
További információ: http://www.gyogynovenyturak.hu.