Oldalak

2013. június 11., kedd

Levendulaszezon

Levendulaszezon van, most sokfelé virít ez a gyönyörű virág, amely végig-kísérte a történelmet. Nemcsak frissen illatos, de szárítva is megőrzi jellegzetes illatát. Készülhet belőle tea, szappan, olaj, fürdő, limonádé, lekvár és fagyi is.


Az egyik legkedveltebb gyógynövényünk a levendula, jótékony hatásait azonban már az ókorban felfedezték. Amikor felnyitották Tutanhamon sírját, több cserépedényt találtak, amiben a levendulához hasonló balzsamot találtak. A görögök sokat tanultak az egyiptomiaktól a kozmetikai és az illatosító szerek területén. Az rómaiak felismerték a gyógyító és antibakteriális tulajdonságait, de rovarriasztóként és mosásra is használták. A római katonák vittek magukkal levendulát a haditáborokba, hogy azzal kezeljék a sebeiket. Ezen kívül teleszórták vele a padlót, hogy illatosítsa a levegőt, fertőtlenítse a szobákat, de vallásos szertartásokhoz is használták tömjénként.


A középkorban a kolostorok lakói életben tartották a gyógynövényekről tanultakat. Lemásolták az ókori kéziratokat és feljegyezték a különböző növények jótékony hatásait. A Tudorok korában a levendula használata újraéledt. Amikor VIII. Henrik feloszlatta a kolostorokat a levendula bekerült a családi kertekbe. Az uradalmakban a hölgyek sok mindenre használták a levendulát. A ruhák közé tették, légfrissítőként használták, és méhviasszal keverve bútor fényesítőként alkalmazták.


Viktória királynő lelkesen hasz-nálta a levendulát. Az ő idejében nagyon divatos volt a levendula a hölgyek körében. Utcai árusoktól vásárolták a levendulát, akik Mitchamből hozták. A friss levendulát megszárították, és kis zacskókba tették, amiket aztán betettek a ruhás szekrénybe; ezzel mosták le a falakat és a bútorokat, ezen kívül a fehérneműs szekrénybe is ezt tettek zacskókba csomagolva. A levendulát használták rovarriasztásra, fejtetűk eltávolítására, parfümként, potpourriként, bútorfényesítőként, szappanként, de nagyjából minden bántalmat ezzel kezeltek otthon.

Napjainkban az aromaterápiában altatóként és stresszoldóként használják, ugyanakkor a depresszió elleni kezelésben is alkalmazható.  A provanszál vagy toszkán levendulamezők igazán jókedvre derítik az embert.  Teát is készítenek belőle, ezzel borogatják a sebeket, a homlokra téve enyhíti a homloküreg-gyulladást, a fejfájást, a másnaposság tüneteit, a fáradtságot, a feszültséget és a kimerültség érzetét. 

Legkönnyebben a molyok ellen, illetve a ruhásszekrények illatosítására használt zsá-kocskát tudjuk házilag elkészíteni. Ha szeretjük az illatát, a szoba illatosítására is tehetünk a vázákba levendulacsokrokat. Készíthetünk belőle teát a virágokat leforrázva, amely vérnyomáscsökkentő, fejfájás-csillapító, nyugtató hatású. Stresszoldásra levendulaolajat, illetve komplett fürdőszettet: szappant,  testápolót használhatunk.  Fürdő készítéséhez forrázzunk le 50 g levendulát 1 liter forrásban lévő vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd öntsük a fürdővízbe. 

Fűszerként sütemények, kekszek, lekvárok, szörpök és fagyik kedvelt ízesítője, de más karakteres fűszerekkel, például rozmaringgal, húsokhoz is használhatjuk virágait. Igazán sokoldalú növény!