Oldalak

2012. július 22., vasárnap

Réti füzény

                         Lythrum salicaria
A réti füzény vagy piros füzény elterjedt növény az egész Kárpát-medencében. Eurázsia, Afrika és Ausztrália mérsékelt területein őshonos. Júniustól szeptemberig virágzik folyók, patakok mentén, mocsarakban és más nedves élőhelyeken. Hosszú szárain lilás színű fürtvirágzatot hoz, levelei lándzsásak, hasonlóak a fűzfáéhoz. Erre utal népies neve is: fűzfalevelű fű.


Már az ókorban is gyógynövényként használták. Plinius az ekcémára, Dioscorides a vérhas és hasmenés ellen ajánlotta. A 16. századtól  levével bőrt cserzettek, valamint kötelet és fát impregnáltak. Ehhez 1-3 gramm gyökeret 2 liter vízben forraltak fel. A konyhában piros levét cukor festésére használták. A  tanninok miatt a növény erős összehúzó, antibakteriális, vérzéscsillapító és vizelethajtó tulajdonságait  a 19. században a tífuszjárvány idején használták. Külsőleg sebek és aranyér borogatására is alkalmazták.  
Észak-Amerikába a 19. században került, ott elsősorban a méhészek kedvelik. Lila virágai kitűnő nektárt adnak a méheknek. Kertekbe dísznövényként is szívesen ültetik. 

2012. július 15., vasárnap

A sokszínű paradicsom

A paradicsom Közép- és Dél-Amerikában őshonos.  A szerelem almájának is nevezett növény a 16. században spanyol és portugál hódítók közvetítésével terjedt el Európában. Hazánkba a 17. században került, azóta szervesen beépült a magyar konyhába. Őshazájában rendkívül változatos terméseket találhatunk. Ezek egy része hibrid, másik részük viszont örökségparadicsom, vagyis ősidők óta létezik és emberi beavatkozás nélkül terem. Sajnos nálunk 90%-ban a szabvány méretű, piros, gumilabda alakú kapható. A különleges fajok magjai viszont több forrásból is beszerezhetőek hazánkban is. Szerencsére egyre többen termesztik a szokványostól eltérő paradicsomokat is.

A teljesség igénye nélkül összeszedtem pár forrást, ahonnan a magokat beszerezhetjük. Sokféle paradicsommag fekete, sárga, kicsi, nagy, csíkos, koktél, stb. kapható:


A Vetőmagkereskedés.hu-nál

A Mezőgazdaságibolt.hu-nál:

Kertimag - Budapesti Kertimag Vetőmag Kereskedelmi Rt.-nél: 

A Kertmester Gazdaboltban:

Stahl Direktnél:

A Bakkernél:

A Holland Vetőmagoknál:

A Zöldstúdióban:





Blogbejegyzés a különböző paradicsomokról:

A Fűvészblog korábbi bejegyzései:

2012. július 12., csütörtök

Cickafark

Achillea millefolium
A közönséges cickafarkot leginkább a női bajok gyógyítójaként emlegetik, de a férfiak számára is hasznos lehet. Latin neve Akhilleuszra utal, a trójai háborúban a sebek gyógyítására használták (Iliász 11. ének). A millefolium pedig a különös levélzetre utal, nevezik ezerlevelűfűnek is. Az őszirózsafélék családjába tartozik, évelő növény. A dombvidékektől a havasok aljáig legelőkön, erdők szélén sokfelé megtalálható. Jó szárazságtűrő, ezért a talajerózió megállításában fontos szerepe lehet. Az egész növény tartalmaz gyógyhatású vegyületeket. A  leveleket tavasszal, a virágokat "üde nyílásukban" kell gyűjteni. Júniustól októberig virágzik.
Teája étvágyfokozó hatású, javítja az emésztést, epehajtó és görcsoldó hatású. Vizelethajtó és vértisztító hatása miatt érelmeszesedés elleni teakeverékekben is szerepel. Görcsoldó és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt a nőknek menstruációs görcsök, erős vérzés és menopauza esetén segít. Férfiaknál prosztatabántalmakra is ajánlják. A belőle készült fürdő vese és hólyagproblémák, illetve aranyér esetén enyhíti a panaszokat. Borogatásként fogíny, szem és általános gyulladásokra alkalmazható.

2012. július 8., vasárnap

Sajmeggy

Prunus mahaleb
A sajmeggy sziklás területeken, ritkás erdőkben él, Dél-Európa hegyvidékein akár 2000 méter magasan is megtalálható. Közép- és Dél-Európában, valamint Kis-Ázsiában őshonos. A szakkönyvek először a 18. században említik önálló fajtaként. Élőhelyén kívül leginkább díszfaként termesztik, illatos virágai miatt különösen kedvelt. Latin neve az arab édes illatú szó jelentésére utal. Fája alacsony vagy sűrűn elágazó cserje, gyakran használják cseresznye- és meggyfák alanyául oltásra. Tavasszal sűrű fehér virágzata van, de jóval kevesebb termést hoz. Fokozottan önszabályozó, csak a megfelelő minőségű gyümölcsök érnek meg. 
A sajmeggy sajnos keserű, apró, vékony húsú, evésre kevéssé alkalmas. Inkább madáreledelnek vagy pálinkának való. A feketerigók kedvelt eledele, a fák elterjedésében is fontos szerepük van. Magját a déli országokban fűszerként használják, íze a mandulához hasonlít. Ez adja a török, görög és az örmény édes kenyér markáns ízét. A fájából pipát készítenek. A kéreg és a mag kumarint tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő, nyugtató és értágító hatású. 


Képek a fa növekedéséről, virágzásáról és terméséről: