Oldalak

2010. október 31., vasárnap

Kedvencünk a sütőtök


Nagydobosi sütőtök
A sütőtök az egyik olyan zöldség, amellyel már kisbabaként találkozunk, mivel a bébiételek kedvelt alapanyaga.  Ősz végén kellemes esti program a tököt sütni, de levesnek, ivóének is kiváló. A legelterjedtebb a bordázott, narancsszínű héjjal rendelkező kerek sütőtök, valamint a sonka alakú, ún. orange vagy kanadai tök.  A héj lehet azonban szürkés vagy zöld színű is. A sütőtök szezonja szeptembertől januárig tart.  

A sütőtök az indiánok kedvelt eledele volt, Közép- és Dél-Amerikából származik. Európában évszázadok már óta termelik. A XVI. század óta ismert és termesztett növény Magyarországon is. A magyar neve a szláv vagy cseh eredetű "tekvica" vagy "tykev" névből származik. A II. világháború utáni szűkös időkben szinte néptápláléknak számított, Budapesten utcai árusoknál lehetett kapni. Úgy tartják, hogy a legjobb ízű sütőtök a Vásárosnamény melletti Nagydobos és környékén terem, ahol minden évben sütőtökünnepet is tartanak.

Szénhidráttartalma, karotin- és C-vitamin tartalma is felülmúlja a többi tökfajtát. Fehérje, rost és zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb különböző, A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. A sütőtök húsa igen gazdag karotinoidokban; sötét sárga színe is árulkodik a sok béta-karotinról, ami a szervezetünkben A-vitaminná alakul. Ásványi anyagok bő forrása, magas kálium-, foszfor-, vas-, réz, mangántartalma miatt. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van.

A sütőtököt régen a népi gyógyászatban máj-, vesebetegségek esetén alkalmazták, jótékony hatással van a szívműködési zavarokra, kiváló hashajtó és béltisztító, égési sérülések gyógyítására borogatásként használták. A sütőtök a megfázásos betegségek hatékony ellenszere: tüdőgyulladás, felfázás, légúti megbetegedések, köhögés esetén hasznos. Az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzésében.

A magja nagy mennyiségű olajat tartalmaz, a 30-38 százalékot is eléri. Gyógyhatásai közé tartozik, hogy csökkenti a köszvényt, segíti a húgyhólyagok és a prosztata működését. A tökmagolaj kedvező élettani hatású, hiszen omega-3-zsírsav van benne. Jellegzetes ízem miatt kiváló ételízesítő.
A sütőtök sárga, tölcséres virágai is ehetőek, például palacsintatésztába forgatva, olajban sütve különleges csemegét lehet készíteni belőle.

Receptek sütőtökkel: http://www.mindmegette.hu/valogatas/sutotokos-receptek-110