Oldalak

2010. október 7., csütörtök

Batáta vagy édesburgonya

Ipomoea batatas
Az édesburgonya Dél-Amerikából származik, ahol 5000 évvel ezelőtt terjedt el. Európa országai Kolombusznak köszönhetően ismerték meg ezt a gumós zöldséget, amit batátának  is neveznek. Spanyol szó (batata) a haiti indiánok nyelvéből, ez a forrása az angol potato (‘burgonya’) szónak is. A burgonyával és csicsókával azonban nem áll rokonságban. Kína a legnagyobb batátatermelő a világon, de egyéb Ázsiai és Afrikai országokban is az egyik legfontosabb alapzöldség lett. Íze leginkább az édes sütőtökre hasonlít, így süteményekben ideális kellék.


A batáta a Convolvulaceae (szulákfélék) Ipomoea nemzetségébe tartozó, kétszikű, évelő növény. Termesztése meleg hőmérsékletet és sok csapadékot is igényel, így leginkább a trópusi és szubtrópusi éghajlatot kedveli, elsősorban megvastagodott gyökereiért termelik. Húsa általában sárga, narancssárga vagy fehér, a héja lehet fehér, sárga, piros vagy barna. Alakja lehet gumós vagy hosszúkás is.

A batáta az egyik legmagasabb tápértékkel rendelkező gumós zöldség. Fehérjetartalmának összetétele a tojáséhoz hasonló. Magas szénhidrát (9%), fehérje (10%), A vitamin (béta-karotin), B-6 (19%) és C-vitamin  (35%) tartalma miatt nagyon ajánlatos a rendszeres fogyasztása.  Erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést, stabilizálja a vércukor szintet továbbá megelőzheti a bél, gyomor és vese rákot.  Különösen tanácsos gyomorfekélyben, asztmában szenvedők, szívproblémákkal küszködők és diabetikusok számára. A batáta glikémiás indexe alacsony (54), a főtt burgonyához hasonló (56). Illóolaj tartalma pedig sajátos ízt kölcsönöz.

Sült batáta
Afrikában szárítva eszik (Amukeke) reggelire földimogyorószósszal. Nyugat-Afrikában a leveleket és az indákat fogyasztják. Kínában a sárga belűt fogyasztják,télen az utcán sütik és árulják, de édes levest is készítenek belőle. Indiában felvágva sütik, sóval vagy joghurttal fogyasztják. De főzve is szívesen eszik köretként. A leveleket és hajtásokat hallal vagy garnélával fogyasztják. Az utcán árulják nyárson a sziruppal sütött változatát: "camote cue". Észak-Amerikában kandírozva barna cukorral, juharsziruppal, narancslével vagy gesztenyepürével készítik hálaadáskor. Süteményt is készítenek belőle. De eszik chipsnek, sült krumpli helyett, szalonnával pirítóssal, de masszát is készítenek belőle. A vörös változatot Dél-Amerikában festőnövénynek használják. Receptek: http://batata.lap.hu/receptek_batataval-edesburgonyaval/23019613
Hűtőszekrényben tárolva megcsontosodik a húsa, az íze pedig kissé kesernyéssé változik.