Oldalak

2013. május 10., péntek

Mángoldolás

Mángold levél
A közösségi kertben kaptam egy nagy fej mángoldot, cserébe meg kellett mondanom, mi az. :) Hazafelé is sokan rácsodálkoztak a nagy halom levélre a kezemben, még mindig kevesen ismerik. A mángold levélzöldség, ugyanúgy lehet felhasználni, mint a hasonló fajtákat. Ínyencek előnyben! 



A kisebb leveleket és a levélnyeleket érdemes salátának összevágni, íze kellemesen karakteres, érdemes más zöldségekkel keverni, nem dominál. A magam részéről a színes, piros és sárga nyelű mángoldot kedvelem, de a fehér nyelűt is fel lehet dobni más színes zöldségekkel. Amíg elkészül a töltött mángold, kellemesen be lehet salátázni.



Nyáron könnyebb ételekre vágyunk, mint a nehezen emészthető töltött káposzta. A mángold levele kiválóan alkalmas a töltésre, könnyen formázható, nem olyan rugalmatlan, mint a szőlő- vagy a torma levele, íze nem annyira savanyú, mint a sóskáé. Ráadásul mindenki azt tölt bele, amit szeret. A füstölt íz is nagyon jól passzol hozzá. Bő lével, tejföllel vagy joghurttal keverve, igazi nyári ebédet lehet belőle kerekíteni. Mindenkinek ajánlom! :)