A medvehagymát legjobban pesztóként lehet télire eltenni, de frissen is lehet fogyasztani. Március végére már mindenki ki van éhezve a friss zöld ízekre, az első kirándulások célja gyakran a friss medvehagyma begyűjtése. A leveleket felaprítjuk, botmixerrel vagy turmixban olívaolajjal és tört európai mogyoróval vagy fenyőmaggal pesztót készítünk belőle. A pikáns ízű, kissé csípős keverék nagyon jó ételízesítő. A só és az olívaolaj kiválóan tartósítja ezt az értékes gyógynövényt. Hatásai megegyeznek a fokhagymáéval. Emésztésjavító, csökkenti a koleszterint, immunerősítő hatású.
A pesztóval egyébként egész évben készíthetünk medvehagymás ételeket, süthetünk vele pogácsát és sajtos rudat. A sajtos rudat különféle magvakkal, lenmaggal, napraforgóval, köménymaggal ízesíthetjük. A lisztet lehet keverni ez graham lisztből készült.