Oldalak

2013. február 18., hétfő

A KreDenc Hoppá Pop-up Store első napja

KreDenc Alkotói Piac lelkes kézművesei új pop-up store-t nyitottak a debreceni Malomparkban. A kreatív  képző- és iparművészek,  gyógynövényes őstermelők és a hobbiból alkotók olyan boltot nyitottak, ami - a kor divatjának megfelelően - amilyen hamar megnyílik, olyan hamar be is zár, majd egy új helyen újra kinyit. Pontosan addig maradnak egy helyszínen, ameddig igény van rá.

A globalizált egyencuccok idején egyre nagyobb az igény a kézműves termékekre és a természetes anya-gokra. komoly iparművészeti remekek jól megférnek az ötletes házi megoldással készült alkotások mellett. A Rozsdaszamár Kacat-gyárban egyedi kézműves ékszerek készülnek. A főállásban rajztanárnő hobbiként készíti a színes fülbevalókat és az ódon hangulatú, mégis modern, ízléses medáljait. 



Az előző hétvégi maszkabálos KreDenc évadnyitóján a Maminvent alkotója, Kopócs Éva, már az új boltban árulta újrahasznosított anya-gokból készült termékeit Frida Kahlonak öltözve. A nyakláncokat, karkötőket, párnákat, gyermekkötényeket és táskákat régi ruhadarabokból varrja újra a háromgyermekes angol tanárnő. "Gyakran gyerekkel az ölemben hímezem a táskákat" - mondta Éva. Jó példa lehet mindenki számára, aki meg akarja valósítani az álmait. Hasonlóan Mohamanóhoz, akiről egyedi kokárdái miatt külön bejegyzés született. 

Az ötletes ékszerek és textiltermékek mellett mézeskalácsok és grillázstermékek is kaphatóak. Debrecenben nagy hagyománya van a mézeskalácsiparnak,  1713-ból származik a mézeskalácscéh első írott szabályzata. Ez a hagyomány is reneszánszát éli, a különböző vásárokon és biopiacokon egyre több tetszetős mézeskalács bukkan fel. A mézesek mellett grillázsból készült tekercsekből és roládokból is lehet választani. 

Az otthoni kreativitás sokak megélhetését jelentheti a válság idején. Az alkotók közt egyre gyakoribb a pénz nélküli árucsere,  nagy szerepet kap a közösségiség, az egymás kölcsönös támogatása. Újra divatba jönnek a majdnem feledésbe merült foglalkozások, mint a méhészkedés, a kézimunkázás és a natúr kozmetikumok készítése, egyre többen fognak újra földművelésbe és hobbikertészkedésbe. Mindenkinek érdemes a rejtett képességei után kutatni, hogy részt vehessen ebben a közösségi élményben.