Oldalak

2012. december 16., vasárnap

Egészséges adventi naptár 3.

Advent első hete a megtisztulásról és feltöltődésről szólt. A második hetet az ünnepi előkészületeknek szenteltük. A lakás díszítése és az erőnlét fokozása mellett jutott időnk arra is, hogy másokra is gondoljuk. A harmadik hét az elmélyülésről  és a ráhangolódásról szól. 

15. nap: Sütés-főzés közben is gondoljunk a testmozgásra! Nagyanyáink idejében a főzés is nagy erőnlétet igényelt. Mire megtörték és ledarálták a diót, felverték a tojásfehérjét, meggyúrták és kinyújtották a tésztát, meg is volt az edzés. A téli szünet alkalmas lehet új mozgásformák kipróbálására. A fitnesztermek és jógastúdiók kedvező áron kínálják próbabérleteiket. Érdemes kipróbálni!

16. nap: Ha megérezzük a fahéjillatot, rögtön jobb kedvre derülünk. A sütemények, a forralt borok, karácsonyi esték jutnak róla eszünkbe. A fahéj azonban nem csak fűszer, hanem gyógynövény is. Az élelmiszeriparban kétféle fahéj kapható: a ceyloni vagy valódi fahéj és a kasszia vagy kínai fahéj. http://fuveszblog.blogspot.hu/2010/12/fahej-titkai.html


17. nap: Ismerjük meg a bejgli történetét! Van nyers bejgli is, amit nem kell sütni, egészséges és finom! A mákos és diós tölteléket almából és banánból készült aszalványlapokba tekerik, 15 dkg tölteléket 4 kanál mézzel, fél naranccsal és egy evőkanál citromlével ízesítik, illetve tetszés szerint mazsolával. 
A bejgli eredete többféle hagyományra vezethető vissza. Egy biztos, hogy a mákos és diós tekercs Közép-Európában Lengyelországtól a Balkánig népszerű, de van orosz, dán, olasz és izraeli változata is. Mindenesetre a legerősebb hagyományai Lengyelországban és hazánkban van. A mák bőséget, gazdagságot, termékenységet hoz, a dió kiváló a rontások ellen. A többi tölteléket kizárólag élvezetből fogyasszuk! :) 
http://fuveszblog.blogspot.hu/2012/12/a-bejgli-csodas-tortenete-es-jelene.html




18. nap: Vizsgáljuk meg az ünnep gyökereit! Az ókori rómaiak babérágakkal ünnepelték a téli napfordulót, az északi népek fenyőgallyakat vittek a házba a gonosz szellemek ellen, ugyanakkor az örökzöld ágak az eljövő tavasz reményét is magukban hordozzák. :)






19. nap: Építsünk be egészséges fogásokat az ünnepi menübe! A cékla-alma-mogyoró saláta joggal nevezhető örök fiatalság salátának. Az alma tele van A- és C-vitaminnal, kalciummal és magnéziummal, omega-3 és és omega-6 zsírsavakkal, élelmi rostokkal. A cékla ugyanúgy, de van még benne vas és D-vitamin is, a mogyoró pedig még több vasat, kalciumot, magnéziumot, káliumot, A-, E- és K-vitamint, omega-3 és -6 zsírsavakat tartalmaz. Külön ízesítést nem igényel, íze természetesen édes. Lehet répával, retekkel, zellerrel, illetve más gyümölcsökkel, dióval variálni.


20. nap: Vegyük szemügyre közelebbről a mákot! Karácsonykor elsősorban süteményekben kerül elő a mák, de érdemes lenne gyakrabban is fogyasztani. Magas kalcium-, magnézium- és káliumtartalma miatt mindenkinek jó szívvel ajánlható a megfelelő csontozat és szívműködés érdekében. Megtalálhatóak benne az omega-3 zsírsavak is, amelyek a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben védenek, immunerősítő hatásúak. A mák növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom-csökkentő, nyugtató, altató hatású. Mézzel és narancslével és -rostokkal keverve különleges csemege magában is.


21. nap: Sétáljunk egyet a közeli erdőben vagy parkban! Akár színes bogyókat gyűjtünk, akár fotókat készítünk, a friss levegőn való mozgást semmi sem pótolja.












22. nap: Készítsünk mézeskalácsot! A méz a legősibb édesítőszer, a méhészet már az ókori görögöknél is ismert volt. A mézeskalács az egyiptomiak és a rómaiak kedvelt ünnepi eledele volt. Hazánkban a 11. században említették először a méhészeket, a mézeskalácsot a 14. században, Sopronban. Az első céhek bécsi mintára a 17. században alakultak Pozsonyban, Győrött, Sopronban és Debrecenben. A 18. században már szinte minden városban volt Kassától Aradig. http://www.youtube.com/watch?v=nvJGwMx5MMY

23. nap: Nagy László: Adjon az Isten 

Adjon az Isten 
szerencsét, 
szerelmet, forró 
kemencét, 
üres vékámba 
gabonát, 
árva kezembe 
parolát, 



lámpámba lángot, 
ne kelljen 
korán az ágyra hevernem, 
kérdésre választ 
ő küldjön, 
hogy hitem széjjel 
ne dűljön, 
adjon az Isten 
fényeket, 
temetők helyett 
életet - 
nekem a kérés 
nagy szégyen, 
adjon úgyis, ha 
nem kérem.






24. nap: Boldog kará-csonyt mindenkinek!