Oldalak

2011. szeptember 16., péntek

Angyalgyökér, a vikingek ajándéka

Angelica archangelica

Az angyalgyökér Skandináviában őshonos, elterjedését a Vikingeknek köszönhetjük. :-) Neve görög eredetű, egy mítosz szerint Gábriel arkangyal ajánlotta a gyógynövényként való használatát. Izlandon vadon nő a természetben, és a legnagyobb mértékű bioaktív összetevőket is itt tartalmazza. A legtöbb gyógynövény a mediterrán vidékről származik, az angyalgyökér túlélő típus, átvészelte a Jégkorszakot. A második évben kétméteresre is megnő, szárából furulyát csinálnak a skandináv gyerekeknek.
A növény minden részét (gyökér, levél, termés) hasznosítják gyógyászati célokra. A gyökerét, a levelét és a termését az első év őszén illetve a második év tavaszán gyűjtik.
Az angyalgyökér jó gyomorerősítő és étvágyjavító gyógynövény. Bizonyítottan jó baktériumok, gombás fertőzések, sőt vírusos fertőzésekkel szemben. Az angelikából készített fürdő és bedörzsölőszerek jótékony hatással vannak a reumás panaszokra.
Fűszerként: az Észak-európai országokban levelét nyersen salátába, főzelékekbe teszik, szárát pedig sütemények díszítésére használják. Keserű italok alapanyaga.