Oldalak

2010. szeptember 2., csütörtök

Amaránt, a fehérjebomba

Amaranthus caudatus
Az amarántról először lúgosító hatása kapcsán hallottam, aztán főként a magvakból készült termékeket láttam a boltokban. Az amarántfajták azonban eltérnek abban, hogy melyiket termesztik a magja, a levele miatt, de dísznövényként is szívesen ültetik.    
Az amaránt (Amaranthus) egy kultúrnövény-nemzetség, amely a világ számos részén elterjedt. A Magyarországon az őshonos fajok neve: disznóparéj. A növény neve a görög amarantos szóból származik, melyek jelentése: ami sose hervad, vagy a nem hervadó (virág).    
A magjáért termelt amaránt fajok a következők: Amaranthus caudatus, Amaranthus cruentus, and Amaranthus hypochondriacus, ezek főként Ázsiában (Indiában és Nepálban) és Amerikában (Mexiko, Guatemala, Peru) őshonosak. Ismertek voltak az azték és inka kultúrákban, az ott élő népek alapvető táplálékforrása volt. A keresztény Európából érkező telepesek számára az amaránt barbár rituálék eszközének számított, ezért betiltották a termesztését. A 70-es években fedezték fel újra az Egyesült Államokban, ahol kutatásokat végeztek összetevői elemzése céljából.           
Gyakran a "jövő növénye"-ként emlegetik, mert termesztése egyszerű, sok gyümölcsöt és magot hoz, nagy mértékben szárazságtűrő, könnyű szüretelni, a magvak nagy mennyiségű fehérjét és esszenciális aminosavakat tartalmaznak. Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink valamint egyéb mikroelem forrás. Mérési adatok szerint az amarántmag lisztje a búzalisztnél kétszer-háromszor több lizint, ötször több vasat, hétszer több kalciumot, négyszer több cinket tartalmaz, s nagy a magnéziumtartalma is. Vas- kalcium- és magnéziumtartalma és hasznosulása miatt a vegetáriánusok számára kiemelkedő fontosságú tápanyag. Ezen kívül gluténmentes, amely az arra érzékenyek számára jó hír. Az amaránt-félékben sokkal több fehérje található, mint a többi gabonában, (rizs, búzaliszt, zab, rozs).    
Fehérje (%) Lizinhányad (%) Szénhidrát (mg) Kalcium (mg) Vas (mg) Magnézium (mg)
Amaránt 16 8,5 63 162 10 280
Búza 10 3,5 71 41 3,3 20
Amaránt/búza 160% 243% 89% 395% 300% 1400%
Kukorica 9 2,5 74 20 1,8 7
Rozs 13 4 73 38 2,6 -
Hajdina 12 5,8 72 33 2,8 -
Rizs 7 2,7 77 32 1,6 13
 
Amaránt mag
A nyers, egész mag főzve, enyhén fűszerezve a hajdinakásához hasonló kitűnő köret. Lisztje, kelt tésztában 5-10, egyéb esetekben 10-50%-ban helyettesítheti a búzalisztet.
Ennél jóval sokrétűbb a pattogatott amaránt mag felhasználhatósága, amelyhez ma már a legtöbb bioboltban hozzá lehet jutni. A legegyszerűbb, ha reggeli müzlibe tesszük vagy magában keverjük tejbe, joghurtba. Ezen kívül a péksüteményekben, a levesekben, a salátákban, a különböző édességekben találjuk meg.     Mexikóban elsősorban pattogatott formában fogyasztják, de népszerű az alegría (boldogság) nevű édesség, amely mézzel, mogyoróval és más magvakkal keverve. Formája kerek, amellyel a napot és az életet szimbolizálja.     Receptek: http://www.vegetarianus.hu/irasok/gabonak/amarant.html Vannak olyan fajták, amelyeknek a levelét használják fel. Ezek elsősorban Ázsiában (Kína, Indonézia, Vietnam), Afrikában és Európában  (Görögország) népszerűek.  Egyes fajok gyökere is ehető.