Oldalak

2013. június 11., kedd

Levendulaszezon

Levendulaszezon van, most sokfelé virít ez a gyönyörű virág, amely végig-kísérte a történelmet. Nemcsak frissen illatos, de szárítva is megőrzi jellegzetes illatát. Készülhet belőle tea, szappan, olaj, fürdő, limonádé, lekvár és fagyi is.


Az egyik legkedveltebb gyógynövényünk a levendula, jótékony hatásait azonban már az ókorban felfedezték. Amikor felnyitották Tutanhamon sírját, több cserépedényt találtak, amiben a levendulához hasonló balzsamot találtak. A görögök sokat tanultak az egyiptomiaktól a kozmetikai és az illatosító szerek területén. Az rómaiak felismerték a gyógyító és antibakteriális tulajdonságait, de rovarriasztóként és mosásra is használták. A római katonák vittek magukkal levendulát a haditáborokba, hogy azzal kezeljék a sebeiket. Ezen kívül teleszórták vele a padlót, hogy illatosítsa a levegőt, fertőtlenítse a szobákat, de vallásos szertartásokhoz is használták tömjénként.


A középkorban a kolostorok lakói életben tartották a gyógynövényekről tanultakat. Lemásolták az ókori kéziratokat és feljegyezték a különböző növények jótékony hatásait. A Tudorok korában a levendula használata újraéledt. Amikor VIII. Henrik feloszlatta a kolostorokat a levendula bekerült a családi kertekbe. Az uradalmakban a hölgyek sok mindenre használták a levendulát. A ruhák közé tették, légfrissítőként használták, és méhviasszal keverve bútor fényesítőként alkalmazták.


Viktória királynő lelkesen hasz-nálta a levendulát. Az ő idejében nagyon divatos volt a levendula a hölgyek körében. Utcai árusoktól vásárolták a levendulát, akik Mitchamből hozták. A friss levendulát megszárították, és kis zacskókba tették, amiket aztán betettek a ruhás szekrénybe; ezzel mosták le a falakat és a bútorokat, ezen kívül a fehérneműs szekrénybe is ezt tettek zacskókba csomagolva. A levendulát használták rovarriasztásra, fejtetűk eltávolítására, parfümként, potpourriként, bútorfényesítőként, szappanként, de nagyjából minden bántalmat ezzel kezeltek otthon.

Napjainkban az aromaterápiában altatóként és stresszoldóként használják, ugyanakkor a depresszió elleni kezelésben is alkalmazható.  A provanszál vagy toszkán levendulamezők igazán jókedvre derítik az embert.  Teát is készítenek belőle, ezzel borogatják a sebeket, a homlokra téve enyhíti a homloküreg-gyulladást, a fejfájást, a másnaposság tüneteit, a fáradtságot, a feszültséget és a kimerültség érzetét. 

Legkönnyebben a molyok ellen, illetve a ruhásszekrények illatosítására használt zsá-kocskát tudjuk házilag elkészíteni. Ha szeretjük az illatát, a szoba illatosítására is tehetünk a vázákba levendulacsokrokat. Készíthetünk belőle teát a virágokat leforrázva, amely vérnyomáscsökkentő, fejfájás-csillapító, nyugtató hatású. Stresszoldásra levendulaolajat, illetve komplett fürdőszettet: szappant,  testápolót használhatunk.  Fürdő készítéséhez forrázzunk le 50 g levendulát 1 liter forrásban lévő vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd öntsük a fürdővízbe. 

Fűszerként sütemények, kekszek, lekvárok, szörpök és fagyik kedvelt ízesítője, de más karakteres fűszerekkel, például rozmaringgal, húsokhoz is használhatjuk virágait. Igazán sokoldalú növény!

2013. június 6., csütörtök

Takács Feri bácsi, a gyógynövényguru

Tegnap Takács Feri bácsi gyógynövényszakértő tartott előadást a Szatyorboltban.  Takács Ferenc, kertész, gyógynövényszakértő, Zánkán él, korábban tanárként dolgozott. Nyugdíjas éveiben nagyon sok energiát fektet abba, hogy minél több embert tanítson meg a gyógynövények ismeretére, helyes használatára. Gyógynövénytúrákat és előadásokat tart, amelyeken bárki részt vehet az ország több pontján. Gyermekkorában a Göcsejben élt, akkoriban még gyógynövény-felvásárlók járták a falvakat, ami nem csak pénzkeresetet, de jó elfoglaltságot is adott az akkori gyerekeknek. Akkoriban még mindenki ismerte a növények gyógyító erejét, nem sokat költöttek orvosságra. Később a Kertészeti Egyetemen szerzett akadémikus tudást. Mesterének Szalai Miklós esperest tekinti, aki Halimbán élt, és számtalan ember panaszain segített gyógynövénykeverékeivel. 

Feri bácsival nem lehet átmenni egy mezőn, mert minden egyes fűszálról lelkesen beszél, mi mire hogyan hat. Előfordulhat, hogy 200 m alatt 50 különféle gyógynövényt ismerhetünk meg mintegy két óra alatt. Kézműves teakeverékeket készít a különféle panaszokra, amelyeket a hosszú évek tapasztalatai alapján állított össze. Lehet hozzá fordulni tanácsért, szívesen segít mindenkinek. Szerinte egy dologra nincs gyógyír: ez a stressz. A stressz számtalan tünetet okozhat, egyénenként eltérőeket. Mielőtt az ember a tüneteket kezdi kezelni, nem árt, ha elgondolkozik az okokon. Sok esetben egy kemény főnök, egy rossz kapcsolat vagy banki hitel okozza a valódi panaszokat. Feri bácsi szerint a gyógynövénytermesztés nem különleges dolog, az bármely országban lehetséges. Magyarország különleges értéke a gyűjthető gyógynövények sokféleségében áll. Ő a Balaton-felvidéken átlagosan évi 320 különböző gyógynövényt gyűjt össze. Sajnos mostanra, a monokultúrás földművelés és a környezeti ártalmak miatt sokkal kevesebb növényfajta van, mint gyermekkorában, de még így is egy életen át lehet tanulni a gyógynövények titkait. 

Jelenleg egy látogatóközpontot terveznek Zánkán, ahol a gyógynövényeket, valamint a szakszerű feldolgozásukat lehet megismerni. 
További információ: http://www.gyogynovenyturak.hu.