Oldalak

2013. május 26., vasárnap

Bodzaital és bodzaleves

Régen szinte minden háznál ültettek bodzabokrot, mert talajjavító hatású, másrészt a népi gyógyászatban közkedvelt gyógynövény. A germán és angolszász népek varázserejét tisztelték. A bodzavirág szedése május végén kezdődik, amikor a virágzat teljesen nyitott. Eső előtt kell szedni olyan helyen, ahol nem járnak az autók. Kitűnő családi program a virággyűjtés. Gyógynövényként a virágot szárításra gyűjtsük. Megfázásra kiváló a teája.
A bodzaszörp és friss bodzaital sokak kedvelt itala. A virágokat érdemes citromkarikákkal áztatni és később cukorral felfőzni. A friss bodzaitalt viszont nem kell főzni, áztatás és édesítés után a hűtőből lehet fogyasztani. Így a hatóanyagok jobban megőrződnek. A maradékot lehet palacsintatésztába sütni, de érdemes kipróbálni a bodzaviráglevest is.

Recept:
A bodzavirágokat citrommal áztatjuk majd leszűrjük és felforraljuk tejszínnel és mézzel, majd pudingporral vagy búzakeményítővel sűrítjük.  

Hozzávalók kreatívan, egyéni ízlés szerint:
10 tányér bodzavirág
0,5 l tej vagy vagy 4dl joghurt 
1 citrom
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál búzakeményítő vagy pudingpor
5 dkg cukor vagy méz
1 dl tejszín

2013. május 10., péntek

Mángoldolás

Mángold levél
A közösségi kertben kaptam egy nagy fej mángoldot, cserébe meg kellett mondanom, mi az. :) Hazafelé is sokan rácsodálkoztak a nagy halom levélre a kezemben, még mindig kevesen ismerik. A mángold levélzöldség, ugyanúgy lehet felhasználni, mint a hasonló fajtákat. Ínyencek előnyben! 



A kisebb leveleket és a levélnyeleket érdemes salátának összevágni, íze kellemesen karakteres, érdemes más zöldségekkel keverni, nem dominál. A magam részéről a színes, piros és sárga nyelű mángoldot kedvelem, de a fehér nyelűt is fel lehet dobni más színes zöldségekkel. Amíg elkészül a töltött mángold, kellemesen be lehet salátázni.



Nyáron könnyebb ételekre vágyunk, mint a nehezen emészthető töltött káposzta. A mángold levele kiválóan alkalmas a töltésre, könnyen formázható, nem olyan rugalmatlan, mint a szőlő- vagy a torma levele, íze nem annyira savanyú, mint a sóskáé. Ráadásul mindenki azt tölt bele, amit szeret. A füstölt íz is nagyon jól passzol hozzá. Bő lével, tejföllel vagy joghurttal keverve, igazi nyári ebédet lehet belőle kerekíteni. Mindenkinek ajánlom! :)

2013. május 1., szerda

Gyöngyvirágünnep

Convallaria majalis
Igazi májusi virág a gyöngyvirág, amit a völgyek liliomának is neveznek. A reneszánsz óta a jószerencse és a megbecsülés virágának tartják. A gyöngyvirág ajándékozás hagyo-mánya IX. Károly, francia király, nevéhez fűződik, aki tízéves korában, 1561. május 1-jén, gyöngyvirágot adott minden hölgynek a királyi udvarban. Franciaországban azóta is szokás  május 1-jén gyöngyvirágot ajándékozni egymásnak. Egy későbbi hagyomány szerint bokrétabálokat rendeztek a  lányoknak és fiúknak, ahova a szülők nélkül mehettek a fiatalok. 

A virágszimbolikában a boldogság visszatérése, a tisztaság és a szerénység szimbóluma. A keresztény hagyományban Mária könnyének is nevezik, a festészetben Krisztus második eljövetelét jelenti. Mérgező növény, gyökerét megfelelő feldolgozás mellett mégis gyógyászati célokra is használták, például szívbetegségre, gutaütés ellen, epilepsziára. A hozzá nem értőknek nem érdemes kísérletezni vele. A kozmetikai iparban főként illatát használják, mi pedig a szépségéért csodáljuk