Oldalak

2013. február 20., szerda

Cserszegi fűszeres

Cserszegi fűszeres
A cserszegi fűszeres nem a helyi boltosról, sem a közeli füvesemberről kapta a nevét, hanem igazi magyar szőlőfajta, amit a Keszthelyi-hegységben, Cserszeg-tomajon Bakonyi Károly nemesített az Irsai Olivér és a piros tramini szőlők keresztezésével 1960-ban. (Ó, azok a hatvanas évek! :) A fajtát végül 1982-ben ismerték el államilag.

A nemesítés fő célja a zamatos bor volt, emellett fontos szempontot jelentettek a fertőzésekkel szembeni ellenállás, a fagytűrő-képesség és a korai érés. Ezek a tulajdonságok alkalmassá teszik az északabbi területeken való termelésre is. A nyolcvanas évek közepi nagy fagyok után vált igazán népszerűvé. Jelenleg több mint 3000 hektáron termelik, különösen a Kunságban elterjedt. A Hajós-Bajai, Kunsági, Csongrádi, Balaton-felvidéki és a Zalai Borvidékeken kedvelt fajta. A cserszegi fürtje közepes méretű, kúpos, a bogyók kicsik, éréskor borostyánszínűek lesznek. A lédús bogyók héja vékony. Bora félszáraz és fehér, ami jellegzetes fűszeres íze miatt kiválóan alkalmas főzéshez, például a hal zsírmentes párolásához. A cserszegi bő terméshozama miatt a bor ára is kedvező, nem szabad alábecsülni. Könnyű nyári bor, salátákhoz, halakhoz, szárnyasokhoz ajánlott, de fröccsnek kiváló. Érdemes a legfrissebb évjáratot választani. Újabban a pálinkafőzők is kezdik felfedezni. 

2013. február 18., hétfő

A KreDenc Hoppá Pop-up Store első napja

KreDenc Alkotói Piac lelkes kézművesei új pop-up store-t nyitottak a debreceni Malomparkban. A kreatív  képző- és iparművészek,  gyógynövényes őstermelők és a hobbiból alkotók olyan boltot nyitottak, ami - a kor divatjának megfelelően - amilyen hamar megnyílik, olyan hamar be is zár, majd egy új helyen újra kinyit. Pontosan addig maradnak egy helyszínen, ameddig igény van rá.

A globalizált egyencuccok idején egyre nagyobb az igény a kézműves termékekre és a természetes anya-gokra. komoly iparművészeti remekek jól megférnek az ötletes házi megoldással készült alkotások mellett. A Rozsdaszamár Kacat-gyárban egyedi kézműves ékszerek készülnek. A főállásban rajztanárnő hobbiként készíti a színes fülbevalókat és az ódon hangulatú, mégis modern, ízléses medáljait. 



Az előző hétvégi maszkabálos KreDenc évadnyitóján a Maminvent alkotója, Kopócs Éva, már az új boltban árulta újrahasznosított anya-gokból készült termékeit Frida Kahlonak öltözve. A nyakláncokat, karkötőket, párnákat, gyermekkötényeket és táskákat régi ruhadarabokból varrja újra a háromgyermekes angol tanárnő. "Gyakran gyerekkel az ölemben hímezem a táskákat" - mondta Éva. Jó példa lehet mindenki számára, aki meg akarja valósítani az álmait. Hasonlóan Mohamanóhoz, akiről egyedi kokárdái miatt külön bejegyzés született. 

Az ötletes ékszerek és textiltermékek mellett mézeskalácsok és grillázstermékek is kaphatóak. Debrecenben nagy hagyománya van a mézeskalácsiparnak,  1713-ból származik a mézeskalácscéh első írott szabályzata. Ez a hagyomány is reneszánszát éli, a különböző vásárokon és biopiacokon egyre több tetszetős mézeskalács bukkan fel. A mézesek mellett grillázsból készült tekercsekből és roládokból is lehet választani. 

Az otthoni kreativitás sokak megélhetését jelentheti a válság idején. Az alkotók közt egyre gyakoribb a pénz nélküli árucsere,  nagy szerepet kap a közösségiség, az egymás kölcsönös támogatása. Újra divatba jönnek a majdnem feledésbe merült foglalkozások, mint a méhészkedés, a kézimunkázás és a natúr kozmetikumok készítése, egyre többen fognak újra földművelésbe és hobbikertészkedésbe. Mindenkinek érdemes a rejtett képességei után kutatni, hogy részt vehessen ebben a közösségi élményben. 

2013. február 17., vasárnap

Mohamanó kokárdái

Kőváriné Béres Andrea Ágnes
Debrecenben a KreDenc (Kreatív Debrecen) Alkotói Piacon képző- és iparművészek, őstermelők, valamint a hobbiból alkotók árulhatják termékeiket. A Mohamanó termékek közt találhatunk kézzel varrott hajbavalókat, kitűzőket, táskákat, ékszereket és ruhákat. Elkészültek az idei alternatív kokárdák is! 
Madár alakú kokárda

A madár alakú piros-fehér-zöld kitűző kedves módon fejezi ki a forradalom szellemét. 

Madaras hajbavalók

A termékek a Meska.hu-n is megtalálhatóak. 
https://www.facebook.com/mohamanoka

2013. február 10., vasárnap

Zabpelyhes kekszek a Szimplában

A Szimpla Vasárnap - Termelői Piac édességpultjain árulja Urmai Rita zamatos zabpelyhes kekszeit. A történelem szakos tanárnő hobbiból süti a különleges, egyedi ízesítésű kekszeit. Kapható sós és édes változat is. A sósak közt van paradicsomos, parmezános, tökmagos, sok magvas. Az édesek változatosabbak, vannak levendulás-citromos, Earl Grey ízesítésű, rózsaborsos-csokis, kandírozott gyümölcsös, mandulás ízűek. Minden héten kicsit más a kínálat. Kapható még rétes és fánk is. "Kezdetben csak rétest sütöttem, de mióta felraktak minket az emeletre, valami különlegesebbet kellett kitalálnom." Érdemes kipróbálni!