Oldalak

2012. december 18., kedd

A bejgli csodás története és jelene

A bejgli eredete többféle hagyományra vezethető vissza. Egy biztos, hogy a mákos tekercs Közép-Európában Lengyelországtól a Balkánig népszerű, de van orosz, dán, olasz és izraeli változata is. Mindenesetre a legerősebb hagyományai Lengyelországban és hazánkban vannak. A mák bőséget, gazdagságot, termékenységet hoz, a dió kiváló a rontások ellen. A többi tölteléket kizárólag élvezetből fogyasszuk! :)

A bejgli alapját egy 14. századi sziléziai kalácsfajta adja, de más, német és olasz, források szerint örmény eredetű sütemény. Maga a mák Eurázsiában őshonos, török közvetítéssel került Közép-Európába. A mákos tekercs hazánkban  a 19. században terjedt el. Czifrai István Magyar nemzeti szakács-könyvében 1830-ban "Posonyi finom mákos kaláts" néven szerepelt, és fokozatosan vált népszerűvé karácsonyi süteményként. 

Zsidó történeti források szerint 1610-ben, Krakkóban készült el az első mákos tekercs, Bécsben pedig 1683-ban. A bejglivel rokon, a zsidó konyhában ismert flódni, azonban egyszerre mákos és diós is. Valószínűleg az osztrák-magyar monarchia hatása a németes hangzású név elterjedése hazánkban, amely a jiddis eredetű Beigl átvétele (osztrák neve Beugel), ez pedig a német beugen meghajlít szóból született. A Beigl patkó alakú sütemény volt, amely elsősorban a bécsi zsidóság kedvelt étele volt, ebből alakult ki és terjedt el Amerikában a bagel nevű lyukas péksütemény, amely eredeti formájában töltetlen, majd mákos volt. Ez leginkább a pozsonyi kiflire hasonlított. 

Makowiec
A bejgli pozsonyi kiflivel való rokonsága vitatott. Egyes források szerint Pozsonyban 1559-ben kezdték el készíteni a diós és mákos pozsonyi kiflit. Mások szerint egy cukrász készítette a gyerekek számára a mákos tekercs kicsinyített változataként. Magyar Elek szakácskönyvíró Pozsonyban kóstolta meg először a pozsonyi kifli kialakult változatát a "peiglit". 

A lengyel mákos tekercs áztatott és darált mákból mézzel készül, a töltelékbe vágnak diót, mandulát, mazsolát és kandírozott gyümölcsöt. Nevében is a mák szó szerepel: makowiec.

Régen a bejglisütés egész napos program volt. Megtörték a diót, ledarálták a mákot és a diót, meggyúrták és kinyújtották a tésztát, majd megsütötték a tekercseket.

A bejgli a reform-konyhát sem hagyta nyugodni, sokan fáradoznak azon, hogyan lehet alacsonyabb kalóriatartalmú változatot készíteni. Van tönköly és csökkentett szénhidráttartalmú lisztes változata, a tölteléket pedig különféle cukorpótlókkal ízesítik. 


A legérdekesebb a nyers konyha kedvelői által javasolt változat, akik a sütést-főzést alapvetően ellenzik, ugyanis ekkor elpusztulnak a növényekben jelenlévő enzimek, amelyek az ételek emésztését segítik, ezáltal nem terhelik fölöslegesen a szervezetet. Ez az újítás azoknak is jó hír, akik nem szeretnek a sütéssel bajlódni.

A mákos és diós tölteléket almából és banánból készült aszalvány-lapokba tekerik, 15 dkg tölteléket 4 kanál mézzel, fél naranccsal és egy evőkanál citromlével ízesítik, illetve tetszés szerint mazsolával. Reméljük, mindenki megtalálja a kedvére való bejglit!


2012. december 16., vasárnap

Egészséges adventi naptár 3.

Advent első hete a megtisztulásról és feltöltődésről szólt. A második hetet az ünnepi előkészületeknek szenteltük. A lakás díszítése és az erőnlét fokozása mellett jutott időnk arra is, hogy másokra is gondoljuk. A harmadik hét az elmélyülésről  és a ráhangolódásról szól. 

15. nap: Sütés-főzés közben is gondoljunk a testmozgásra! Nagyanyáink idejében a főzés is nagy erőnlétet igényelt. Mire megtörték és ledarálták a diót, felverték a tojásfehérjét, meggyúrták és kinyújtották a tésztát, meg is volt az edzés. A téli szünet alkalmas lehet új mozgásformák kipróbálására. A fitnesztermek és jógastúdiók kedvező áron kínálják próbabérleteiket. Érdemes kipróbálni!

16. nap: Ha megérezzük a fahéjillatot, rögtön jobb kedvre derülünk. A sütemények, a forralt borok, karácsonyi esték jutnak róla eszünkbe. A fahéj azonban nem csak fűszer, hanem gyógynövény is. Az élelmiszeriparban kétféle fahéj kapható: a ceyloni vagy valódi fahéj és a kasszia vagy kínai fahéj. http://fuveszblog.blogspot.hu/2010/12/fahej-titkai.html


17. nap: Ismerjük meg a bejgli történetét! Van nyers bejgli is, amit nem kell sütni, egészséges és finom! A mákos és diós tölteléket almából és banánból készült aszalványlapokba tekerik, 15 dkg tölteléket 4 kanál mézzel, fél naranccsal és egy evőkanál citromlével ízesítik, illetve tetszés szerint mazsolával. 
A bejgli eredete többféle hagyományra vezethető vissza. Egy biztos, hogy a mákos és diós tekercs Közép-Európában Lengyelországtól a Balkánig népszerű, de van orosz, dán, olasz és izraeli változata is. Mindenesetre a legerősebb hagyományai Lengyelországban és hazánkban van. A mák bőséget, gazdagságot, termékenységet hoz, a dió kiváló a rontások ellen. A többi tölteléket kizárólag élvezetből fogyasszuk! :) 
http://fuveszblog.blogspot.hu/2012/12/a-bejgli-csodas-tortenete-es-jelene.html




18. nap: Vizsgáljuk meg az ünnep gyökereit! Az ókori rómaiak babérágakkal ünnepelték a téli napfordulót, az északi népek fenyőgallyakat vittek a házba a gonosz szellemek ellen, ugyanakkor az örökzöld ágak az eljövő tavasz reményét is magukban hordozzák. :)






19. nap: Építsünk be egészséges fogásokat az ünnepi menübe! A cékla-alma-mogyoró saláta joggal nevezhető örök fiatalság salátának. Az alma tele van A- és C-vitaminnal, kalciummal és magnéziummal, omega-3 és és omega-6 zsírsavakkal, élelmi rostokkal. A cékla ugyanúgy, de van még benne vas és D-vitamin is, a mogyoró pedig még több vasat, kalciumot, magnéziumot, káliumot, A-, E- és K-vitamint, omega-3 és -6 zsírsavakat tartalmaz. Külön ízesítést nem igényel, íze természetesen édes. Lehet répával, retekkel, zellerrel, illetve más gyümölcsökkel, dióval variálni.


20. nap: Vegyük szemügyre közelebbről a mákot! Karácsonykor elsősorban süteményekben kerül elő a mák, de érdemes lenne gyakrabban is fogyasztani. Magas kalcium-, magnézium- és káliumtartalma miatt mindenkinek jó szívvel ajánlható a megfelelő csontozat és szívműködés érdekében. Megtalálhatóak benne az omega-3 zsírsavak is, amelyek a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben védenek, immunerősítő hatásúak. A mák növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom-csökkentő, nyugtató, altató hatású. Mézzel és narancslével és -rostokkal keverve különleges csemege magában is.


21. nap: Sétáljunk egyet a közeli erdőben vagy parkban! Akár színes bogyókat gyűjtünk, akár fotókat készítünk, a friss levegőn való mozgást semmi sem pótolja.












22. nap: Készítsünk mézeskalácsot! A méz a legősibb édesítőszer, a méhészet már az ókori görögöknél is ismert volt. A mézeskalács az egyiptomiak és a rómaiak kedvelt ünnepi eledele volt. Hazánkban a 11. században említették először a méhészeket, a mézeskalácsot a 14. században, Sopronban. Az első céhek bécsi mintára a 17. században alakultak Pozsonyban, Győrött, Sopronban és Debrecenben. A 18. században már szinte minden városban volt Kassától Aradig. http://www.youtube.com/watch?v=nvJGwMx5MMY

23. nap: Nagy László: Adjon az Isten 

Adjon az Isten 
szerencsét, 
szerelmet, forró 
kemencét, 
üres vékámba 
gabonát, 
árva kezembe 
parolát, 



lámpámba lángot, 
ne kelljen 
korán az ágyra hevernem, 
kérdésre választ 
ő küldjön, 
hogy hitem széjjel 
ne dűljön, 
adjon az Isten 
fényeket, 
temetők helyett 
életet - 
nekem a kérés 
nagy szégyen, 
adjon úgyis, ha 
nem kérem.






24. nap: Boldog kará-csonyt mindenkinek!

2012. december 9., vasárnap

Egészséges adventi naptár 2.

Advent első hete a megtisztulásról és feltöltődésről szólt. A második hetet az ünnepi előkészületeknek szenteljük. A lakás dekorálása és az erőnlét fokozása mellett jut időnk arra is, hogy másokra is gondoljuk. 

8. nap: A fenyőfák legjobban természetes élőhelyükön pompáznak, ott érzik jól magukat. Nemcsak az erdőkben szépek, hanem a kertekben is kedvelt dísznövények. A fenyőfélék gyógyhatása is már az ókor óta ismert. Elsősorban a fenyők hajtásait, tobozát, kérgét használják különböző légzőszervi és reumás panaszok enyhítésére, szirup, illóolaj vagy tea formájában. A fenyőfélék közül főként az erdeifenyőt használják gyógyászati célokra. Népi orvoslásunk ezen kívül még a luc-, jegenye- és vörösfenyőt is alkalmazza. Az erdeifenyő illóolajai számos olyan hatással bírnak (fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, köptető), amelyek hatékonnyá teszik légzőszervi megbetegedések és mozgásszervi problémák gyógyítására. Feldolgozás nélkül is gyógyító erejűek, nem véletlen, hogy a tüdőszanatóriumokat gyakran építik fenyőerdők közepére. Ismerjük meg a fenyőfajtákat! http://www.zalaifenyo.hu/fenyofajtak

9. nap: Tanuljunk meg egy új ászanát! Gyakoroljuk a hősi pózt! Erősíti a láb izmait, fejleszti a koncentrációt és az önbizalmat. Segít, hogy ellen tudjunk szegülni a negatív hatásoknak, és megőrizzük lelki békénket. :)



10. nap: Készítsünk természetes díszeket! A karácsonyi hangulat megteremtéséhez nem kell fákat kidönteni, költséges díszekre és lámpákra költeni. Az ünnep bennünk születik. 


11. nap: Gondolj másokra, segíts a rászorulókon! A legkisebb figyelmességnek is nagyon örülhet valaki. Néhány cím: http://ciposdoboz.huhttp://www.mikulasgyar.hu, http://www.maltai.hu.


12. nap: Ismerjük meg a vaníliát! A karácsonyi illatok egyik elmaradhatatlan kelléke a vanília. A különösen hosszú termésidő és a megfelelő aroma előállításához szükséges, bonyolult eljárás miatt az igazi vanília nagyon drága. Sokkoló lehet, de az általunk fogyasztott vanília 90%-át szintetikus úton állítják elő. http://fuveszblog.blogspot.hu/2011/12/kedvencunk-vanilia.html

13. nap: Bontsunk fel egy üveg házi lekvárt, amely felidézi a nyár pozitív energiáit! A gyümölcsökből készült lekvároknak magas a rosttartalma, amely jótékonyan hat az emésztésre. A különböző gyümölcsök különféle hatással bírnak. A piros és fekete gyümölcsök vas- és antioxidáns-tartalma magas. A szilvalekvár vértisztító és hashajtó, a sárgabarack vízhajtó, méregtelenítő hatású.

14. nap: Egy pohár forralt bor mellett gondoljuk át, mire lehet még szükségünk az ünnephez, ne hagyjunk semmit az utolsó pillanatra. Ahogy közeleg a karácsony, úgy engedjük át magunkat az ünnepnek. A fahéj ismert afrodiziákum és zsírégető hatású. A szegfűszeg antibakteriális és javítja az emésztést. A forralt bort ízesítsük naranccsal vagy aszalt szilvával.

2012. december 2., vasárnap

Egészséges adventi naptár

Értelmezzük kreatívan az adventi naptárt! Nyugodtan szabjuk saját magunk és szeretteink igényeihez. Ha jól tervezünk, nem lesz stressz az ünnepi készülődés. Lesz időnk magunkra, szeretteinkre és a jótékonykodásra is.

Advent első hete

1. nap: Állítsuk össze a saját naptárunkat tele egészségötlettel! Készítsünk a gyerekeknek kreatív feladatokkal teli naptárt!


2. nap: Irány a szauna! A hirtelen jött hideg időjárást legkönnyebben egy kellemes szaunázással tudjuk feledni. A szauna rendszeres használatával megelőzhetők a légúti megbetegedések, és megőrizhetjük jó kondíciónkat. Rendkívül jó immunerősítő hatása van, és érrendszerünk is jól karbantartható. Megfelelő vízpótlás mellett kiváló méregtelenítő hatású. Az élményt eukaliptuszos vagy mentás szaunaolajjal fokozhatjuk.


3. nap: Töltsük fel magunkat és szeretteinket vitaminnal! A citrom, narancs- és mandarinhéjat ne dobjuk ki, az illat körbelengi a lakást, illetve szükség lehet rájuk sütésnél is.




4. nap: A szálas kínai zöld tea frissen tart az év végi hajrában és az egyre rövidülő nappalokon. A zöld teát 80 C fokos vízzel kell felönteni, 2-3 perces áztatással nem lesz keserű, többszöri felöntésre alkalmas. Nem érdemes mézzel és citrommal elrontani, hiszen 60 C fok fölött amúgy is szétesnek az értékes hatóanyagaik. A zöld tea szívbarát, tele van antioxidánssal, szabályozza a vérnyomást, élénkítő, vízhajtó és zsírégető hatású.


5. nap: Rúgjuk fel a szabályokat, ajándé-kozzunk egészséget barátainknak, kollégáinknak mikulásra! A mandarin, szilva, kivi vagy körte kellemes meglepetés lehet a sok édesség között. Nagyon sok hálás tekintettel fogunk találkozni! :)


6. nap: Szerezzünk egy üveg propoliszos mézet, amely hatékony lehet a hógolyózás vagy korcsolyázás utáni esetleges torokgyulladás gyógyításában. A propolisz miatt hatása intenzívebb: általános immunerősítő, gomba-, baktérium- és vírusölő hatású. Alkalmazható gyomor- és bélnyálkahártya gyulladás, gyomorfekély, hurut, hasmenés és aranyér esetén is. A propoliszt enyhe alkoholos oldattal keverik a mézhez (1%). A propolisz vagy méhszurok olyan gyantás, ragacsos anyag, amelyet a dolgozó méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek. Legfontosabb alkotórészei a flavonoidok és ásványi elemek.




7. nap: Aloha! A mai nap nem csak a téli sportok szerelmeseinek tarto-gathat meglepetéseket! :) Könnyen lehet, hogy még a nap is kisüt! Töltsünk pár órát a szabadban! 



Advent második hete itt olvasható