Oldalak

2010. november 28., vasárnap

Bulgur vagy búzatöret

A bulgur tulajdonképpen különböző búzafajokból, de főként durumból készült töret, leginkább a Közel-Keleten, Észak-Afrikában és Indiában kedvelt gabonaféle. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik. Különféle méretűt és finomságút készítenek belőle. Étkezés előtt elég leforrázni, és fedő alatt megpuhul. A bulgurt keverik a tört búzával, ami az előbbivel ellentétben nem előfőzött.
Gazdag emésztésserkentő rostokban, ami ahhoz is szükséges, hogy a koleszterinszint alacsonyan maradjon. Jó forrása a vasnak, foszfornak és magnéziumnak; valamint a B6 és az E vitaminoknak, amelyek segítenek a szervezetnek, hogy elpusztítsa a káros szabadgyököket, ugyanakkor stabilizálja az energiaszintet, és fenntartja az idegrendszer egészségét. Glikmiás indexe alacsony (46). Általában köretnek fogyasztják, de készülhet belőle piláf (húsos étel), saláta (pl.: tabouli), sütemény, stb. Használhatjuk hús vagy rizs helyett különböző ételekben.

2010. november 24., szerda

Különleges gabona: a zab

Avena sativa L.
A zab ősi kultúrnövényünk, a pázsitfűfélék családjába tartozik. Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában őshonos. A kelta és germán sírok körül találtak zabot, de az ázsiai vándornépek (avarok, magyarok)  hozhatták magukkal. Ők elesősorban takarmányként használták,  más népek kenyeret sütöttek belőle. A zabpelyhet leginkább a müzliből ismerjük, amely sütemények készítésére is kiváló. A zabkorpa is olcsó és hasznos táplálékkiegészítő. Jó alternatíva a zabtej, amely nem főzéssel készül, így megtalálható benne minden hasznos tápanyag. Angliában sört  és likőrszerű italt (caudle,  Cromwell kedvenc itala volt) is készítenek belőle.

Tápanyagtartalma: 
 - Gazdag B vitaminban és E vitaminban;
-  Ásványi anyagok közül mangán-, magnézium-, szelén-, vas-, kalcium-, cink- és a réz is található benne,
- Gazdag rostokban (11%); 
- Fehérjetartalma 12-24 % közötti, amely hasonló a szójaproteinhez;
- Olajtartalma telítetlen zsírsavakban gazdag.

Élettani hatásai:
- Regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert;
- Ajánlott bőr panaszok esetén;
- Csökkenti a koleszterinszintet;
- Javítja az emésztést;
- Gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, nyugtatja a gyomrot, beleket;
- Természetes lúgosító hatásával a szervezet savasodását képes megkötni, megszüntetni;
- Kimerültség és fokozott stressz esetén nyugtató hatású.

Nyugtatószerként azonban csak vidéki, idős emberek ismerik. Régebben zabcsepp, zabtea vagy zabfürdő formájában is használták. 

Közismertebb hatásai az élelmi rostoknak köszönhető. Az élelmi rostok poliszacharidokból és ligninből állnak, fontos szerepet játszva az emésztés folyamatában. Léteznek vízoldékony növényi rostok ezek állaga zselészerű -, amelyek az emésztőrendszerben megkötik a koleszterint, így az nem tud felszívódni. A vízben nem oldódó rostokat pedig a természet "seprőjének" nevezhetjük. Csökkentve a táplálék áthaladási idejét, kevesebb méreganyag felszívódására adnak lehetőséget, mintegy kisöpörve azokat. A modern orvostudomány is bebizonyította, hogy a vastagbél különböző betegségeinek kialakulásában az egyik fő tényező a rostszegény táplálkozás. A zab értékes forrása mind a vízben oldhatatlan, mind az oldható rostoknak, s ez a kettősség az, ami elősegíti az egészséges bélműködést.

Zabtej készítése
A szükséges mennyiségű zabot két napig áztatni kell tisztított vízben. Két nap után szükséges lemosni, majd turmixgépbe ellepésig fel kell önteni vízzel és össze turmixolni. Ezután gézen keresztül kell leszűrni. A visszamaradt zabtöretből édesség készíthető.

Tápláló tejes zabpakolás
3 evőkanál tejet elkezdünk melegíteni, mielőtt felforrna, 1 evőkanál zabkorpát beleteszünk, 1-2 percig forraljuk.  Kihűlve kenjük az arcbőrre és a dekoltázsra, 10-15 perc után vízzel öblítsük le.


Zabos receptek: http://www.nosalty.hu/zab_alapanyag_684