Oldalak

2010. október 31., vasárnap

Kedvencünk a sütőtök


Nagydobosi sütőtök
A sütőtök az egyik olyan zöldség, amellyel már kisbabaként találkozunk, mivel a bébiételek kedvelt alapanyaga.  Ősz végén kellemes esti program a tököt sütni, de levesnek, ivóének is kiváló. A legelterjedtebb a bordázott, narancsszínű héjjal rendelkező kerek sütőtök, valamint a sonka alakú, ún. orange vagy kanadai tök.  A héj lehet azonban szürkés vagy zöld színű is. A sütőtök szezonja szeptembertől januárig tart.  

A sütőtök az indiánok kedvelt eledele volt, Közép- és Dél-Amerikából származik. Európában évszázadok már óta termelik. A XVI. század óta ismert és termesztett növény Magyarországon is. A magyar neve a szláv vagy cseh eredetű "tekvica" vagy "tykev" névből származik. A II. világháború utáni szűkös időkben szinte néptápláléknak számított, Budapesten utcai árusoknál lehetett kapni. Úgy tartják, hogy a legjobb ízű sütőtök a Vásárosnamény melletti Nagydobos és környékén terem, ahol minden évben sütőtökünnepet is tartanak.

Szénhidráttartalma, karotin- és C-vitamin tartalma is felülmúlja a többi tökfajtát. Fehérje, rost és zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb különböző, A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. A sütőtök húsa igen gazdag karotinoidokban; sötét sárga színe is árulkodik a sok béta-karotinról, ami a szervezetünkben A-vitaminná alakul. Ásványi anyagok bő forrása, magas kálium-, foszfor-, vas-, réz, mangántartalma miatt. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van.

A sütőtököt régen a népi gyógyászatban máj-, vesebetegségek esetén alkalmazták, jótékony hatással van a szívműködési zavarokra, kiváló hashajtó és béltisztító, égési sérülések gyógyítására borogatásként használták. A sütőtök a megfázásos betegségek hatékony ellenszere: tüdőgyulladás, felfázás, légúti megbetegedések, köhögés esetén hasznos. Az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzésében.

A magja nagy mennyiségű olajat tartalmaz, a 30-38 százalékot is eléri. Gyógyhatásai közé tartozik, hogy csökkenti a köszvényt, segíti a húgyhólyagok és a prosztata működését. A tökmagolaj kedvező élettani hatású, hiszen omega-3-zsírsav van benne. Jellegzetes ízem miatt kiváló ételízesítő.
A sütőtök sárga, tölcséres virágai is ehetőek, például palacsintatésztába forgatva, olajban sütve különleges csemegét lehet készíteni belőle.

Receptek sütőtökkel: http://www.mindmegette.hu/valogatas/sutotokos-receptek-110

2010. október 16., szombat

Cserszömörce vagy parókafa

Cotinus coggygria
Sötét lilásvörös levelű cserje, lombja kihajtástól lombhullásig megtartja szép színét. 3-5 m magasra nő. Júniusi virágzását követően vattacukorszerű, hatalmas lilásrózsaszínű terméspamacsok díszítik, amelyek parókaszerűen borítják be. Dél-Európában, Közép-Ázsiában Kínáig őshonos. Magyarországon a Déli-Vértesben, a Bükk, a Mecsek és a Bakony hegyeiben, valamint a Balaton-felvidéken található. A meleg, száraz, meszes helyeken terjedt el, kifejezetten szárazságtűrő.

Bizonyítottan jó gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és összehúzó szer. Használata javasolt bélhurut, gyomor- és bélvérzés esetén, de külsőleg is alkalmazzák szájöblögetőként fogíny- és torokgyulladás ellen. A cserszömörce latin nevéből ered a Cotinus szájvíz neve is. Aranyeres bántalmak során ülőfürdőt is készítenek főzetéből. Erős hatása miatt csak indokolt esetben és főként külsőleg alkalmazható!

 
Tea: 2,5 dl forrásban lévő vízzel leforrázunk 2 teáskanálnyi összezúzott levelet, majd 10 perc elteltével a főzetet leszűrjük. (Bélhurut esetén javallott. Öblögetésre fogínygyulladás esetén használható.)
 

A növényből ipari bőrcserző-anyagot és sárga festékanyagot is nyernek ki. A kézműiparban kelmefestőszer volt, a népművészek ma is hasznosítják ilyen célra. Lombja és fiatal ága pácolás nélkül is tartós marad, élénk sárgára fest.

A növényi cserzőanyagot használó bőrgyártókat az így nyert bőr színe után vörös tímároknak, cseres vargáknak nevezték, míg a timsót használókat fehér tímároknak. Pécs egykor a vörös tímárság  központja volt.

2010. október 7., csütörtök

Batáta vagy édesburgonya

Ipomoea batatas
Az édesburgonya Dél-Amerikából származik, ahol 5000 évvel ezelőtt terjedt el. Európa országai Kolombusznak köszönhetően ismerték meg ezt a gumós zöldséget, amit batátának  is neveznek. Spanyol szó (batata) a haiti indiánok nyelvéből, ez a forrása az angol potato (‘burgonya’) szónak is. A burgonyával és csicsókával azonban nem áll rokonságban. Kína a legnagyobb batátatermelő a világon, de egyéb Ázsiai és Afrikai országokban is az egyik legfontosabb alapzöldség lett. Íze leginkább az édes sütőtökre hasonlít, így süteményekben ideális kellék.


A batáta a Convolvulaceae (szulákfélék) Ipomoea nemzetségébe tartozó, kétszikű, évelő növény. Termesztése meleg hőmérsékletet és sok csapadékot is igényel, így leginkább a trópusi és szubtrópusi éghajlatot kedveli, elsősorban megvastagodott gyökereiért termelik. Húsa általában sárga, narancssárga vagy fehér, a héja lehet fehér, sárga, piros vagy barna. Alakja lehet gumós vagy hosszúkás is.

A batáta az egyik legmagasabb tápértékkel rendelkező gumós zöldség. Fehérjetartalmának összetétele a tojáséhoz hasonló. Magas szénhidrát (9%), fehérje (10%), A vitamin (béta-karotin), B-6 (19%) és C-vitamin  (35%) tartalma miatt nagyon ajánlatos a rendszeres fogyasztása.  Erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést, stabilizálja a vércukor szintet továbbá megelőzheti a bél, gyomor és vese rákot.  Különösen tanácsos gyomorfekélyben, asztmában szenvedők, szívproblémákkal küszködők és diabetikusok számára. A batáta glikémiás indexe alacsony (54), a főtt burgonyához hasonló (56). Illóolaj tartalma pedig sajátos ízt kölcsönöz.

Sült batáta
Afrikában szárítva eszik (Amukeke) reggelire földimogyorószósszal. Nyugat-Afrikában a leveleket és az indákat fogyasztják. Kínában a sárga belűt fogyasztják,télen az utcán sütik és árulják, de édes levest is készítenek belőle. Indiában felvágva sütik, sóval vagy joghurttal fogyasztják. De főzve is szívesen eszik köretként. A leveleket és hajtásokat hallal vagy garnélával fogyasztják. Az utcán árulják nyárson a sziruppal sütött változatát: "camote cue". Észak-Amerikában kandírozva barna cukorral, juharsziruppal, narancslével vagy gesztenyepürével készítik hálaadáskor. Süteményt is készítenek belőle. De eszik chipsnek, sült krumpli helyett, szalonnával pirítóssal, de masszát is készítenek belőle. A vörös változatot Dél-Amerikában festőnövénynek használják. Receptek: http://batata.lap.hu/receptek_batataval-edesburgonyaval/23019613
Hűtőszekrényben tárolva megcsontosodik a húsa, az íze pedig kissé kesernyéssé változik.